Slovenija

V mejah sprejemljivega

Gabrijel Toplak
22. 6. 2015, 20.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

V javnem podjetju Snaga skladno z zahtevami investicijske dokumentacije, poznavanja zadevne problematike, družbene odgovornosti in osnovnega namena želijo okolje izboljšati in ne poslabšati. Pogovarjali smo se z direktorjem Alešem Vajngerlom.

sta

Potem ko je mariborsko javno komunalno podjetje Snaga na razpisu že izbralo izvajalca gradnje objekta za obdelavo odpadkov, ki bo stal ob Tržaški cesti na Teznem, smo k pogovoru povabili še direktorja podjetja Aleša Vajngerla.

Proti degradaciji okolja

»Snaga vseskozi deluje spoštljivo in upoštevaje želje in zahteve deležnikov v okolju, v katerem deluje. Pri svojem delovanju sledi zakonskim zahtevam in najmodernejšim smernicam varovanja okolja, ki so po normativih tudi večkrat zahtevnejše od same zakonodaje. Od same zasnove idejnega projekta, kasneje investicijske dokumentacije ter postopka izbora izvajalca gradnje naprave za predobdelavo odpadkov, ki je bil izbran z javnim naročilom v decembru 2014 (gradbeno podjetje Kostak iz Krškega, op. p.), smo v vseh fazah proučevali možnosti vpliva delovanja naprave na okolje. Ker z izgradnjo naprave nismo želeli degradirati okolja in poslabšati življenjskih razmer okoliških prebivalcev, smo zahteve za zmanjšanje oziroma odpravljanje negativnih vplivov na okolje že pred gradnjo naprave vnesli kot zahteve v investicijsko dokumentacijo in kasneje v pogoje javnega razpisa,« razloži Vajngerl. Analize 12,5 milijona vrednega objekta v skladu z zakonoma o gradnji objektov in varstvu okolja ter podzakonskimi akti kažejo, da s postavitvijo naprave za predobdelavo vplivov na okolje ne bodo poslabšali, kvečjemu izboljšali. »Objekt je načrtovan v IV. območju naravnega in življenjskega okolja, zato ni pričakovati, da bo hrup gradbene mehanizacije med delom in ob obratovanju naprave presegal dovoljene meje, ki so določene v predpisih. V tem predelu Maribora nismo edini, ki se ukvarjamo z odpadki, saj sta v naši neposredni bližini še dve podjetji,« dodaja Vajngerl.

sta

Odobravanje mestne četrti

Skladno z zahtevami investicijske dokumentacije, poznavanja zadevne problematike, družbene odgovornosti in osnovnega namena, da želijo okolje izboljšati in ne poslabšati, direktor pravi, da so zahteve o spoštovanju normativov prenesli tudi v zahteve javnega naročila za izbor izvajalca. »Ponudniki so morali, kot izrecno zahtevo javnega razpisa, upoštevati in zagotoviti rešitve na področju zagotavljanja visokih standardov varovanja okolja, in sicer vplivov na hrup, emisij v zrak, emisij v tla ter v vodo. Izbrani ponudnik mora spoštovati zahteve naročnika in organov, ki izdajajo soglasja, ter Agencije RS za okolje, ki bo na osnovi projekta izdala okoljevarstveno dovoljenje. Projekt objekta za predobdelavo odpadkov je zorel vrsto let (prvi javni razpis je bil objavljen leta 2005), skozi vse faze pa smo upoštevali zahteve za zmanjšanje in odpravo negativnih vplivov na okolje,« poudarja Vajngerl. Projekt je bil večkrat predstavljen vsej zainteresirani in strokovni javnosti, a kakršnegakoli nasprotovanja ni bilo. Gostili so še predstavnike mestne četrti Tezno in udeležencem predstavili celoten projekt, s poudarkom na elementih varovanja okolja. Predstavitev in zahteve družbe Snaga so predstavniki mestne četrti sprejeli z odobravanjem.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste