Slovenija

Zgodovinska investicija

Polona Krušec
11. 6. 2015, 18.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Prenova Lanthierijevega dvorca je skoraj pri koncu. Največja investicija v zgodovini občine sploh je tako občinarjem kot domačinom v ponos. Kmalu bo uradna otvoritev in predaja namenu.

Polona Krušec

V slovenskih Benetkah, kot Vipavo radi imenujejo zaradi sožitja mesta z reko Vipavo, se v središču kraja bohoti dvorec, nekoč last grofov Lanthieri. Na začetku 18. stoletja je bil kompleks postavljen in je od takrat v svojem zavetju gostil grajsko gospodo, med prvo svetovno vojno pa celo bolnišnico. Pozneje je objekt doživel tudi obdobje propadanja. Do prenove leta 2011 so v njem živeli socialno šibkejši. Kot pove tajnik vipavske občine in vodja prenove dvorca Jože Papež, so bile bivanjske razmere takrat tam precej slabe. Kot še pojasni sogovornik, so imeli kar nekaj težav z izselitvijo stanovalcev. Zagotovili pa so jim nove domove.

sta

Premik zaradi revije in srečanja

Na rešitev dvorca se je čakalo več kot dvajset let. Kot pojasni vipavski župan Ivan Princes, se je ključni korak zgodil, ko je ugledna ameriška revija dvorec uvrstila na seznam stotih najbolj ogroženih spomenikov na svetu. Uvrstitev je dala misliti in zgodil se je premik. Pomembno je bilo tudi srečanje župana z rektorjem Univerze v Novi Gorici, ki sta takrat razmišljala o umestitvi dela njihove univerze prav v dvorec. Vsebina za objekt je bila na dlani, denar za obnovo pa bo še treba poiskati.

sta

Prenova rezidenčnega dela objekta, ki gleda na trg, je bila zaključena leta 2012 in je stala dobre tri milijone evrov. Prenova dela poslopja za njim je podobne vrednosti, kar skupno nanese vrtoglavih sedem milijonov. Ta del stavbe so začeli obnavljati lani, zaključujejo pa prav v teh dneh, ko so na kraju še gradbinci in drugi izvajalci. Med prenovo ni vse teklo z lahkoto. Prvo prenovo je okrnil zahtevek za revizijo. Večino denarja je občina pridobila iz naslova razpisov na ministrstvu za kulturo, zajeten del pa je morala dati sama.

Delavci zadovoljni zaradi plačil

 Vodja projektov in občinski tajnik Jože Papež še doda, da je občina vpeljala politiko, da podizvajalce plačuje sama, ne prek glavnega izvajalca. »Sistem smo zelo dodelali in ponosni smo, da nam je to uspelo, saj želimo imeti delo opravljeno in pošteno plačano,« pojasni Papež. Na ta način so si pridobili zaupanje izvajalcev, sicer lahko ti iz odpora ob neplačilih hitro pokažejo svojo nejevoljo.

Polona Krušec

Kot doda vipavski župan, bo prenovljeni dvorec prvič razkrit 1. julija, ko ima občina svoj praznik, uradna otvoritev pa bo konec poletja. Kulturni progam bo potekal na prenovljenem dvorišču. Oba objekta bo za svoje delovanje imela v najemu Univerza v Novi Gorici, kar v mesto prinaša izobraževalno moč in krepitev turizma, saj bo moč dvorec tudi videti. Vipava s tem še bolj utrjuje svoj očarljivi sloves in ponosno kaže, kar ima.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste