Slovenija

Lekarna Ljubljana predlaga rešitev za Hišo hospic, v društvu za zdaj zadržani

M.J.
5. 6. 2015, 13.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Lekarna Ljubljana je danes predstavila svoj predlog za rešitev težav Hiše hospic. Ustanoviti namerava nov zavod, ki naj bi prevzel aktivnosti gibanja hospic v Ljubljani. Poudarjajo, da gre za humano potezo in da v ozadju niso kakršni koli drugačni nameni. V Slovenskem društvu hospic, ki sedaj vodi dejavnost v hiši, so do predloga zadržani.

Foto Tomek

Svet zavoda Lekarna Ljubljana je na četrtkovi seji že soglašal z ustanovitvijo novega zavoda, je na današnji novinarski konferenci sporočil direktor Lekarne Ljubljana Marjan Sedej. Kot je pojasnil, so zavodu že izbrali tudi delovno ime, in sicer Ljubhospic.

Akt o njegovi ustanovitvi naj bi ljubljanski mestni svet obravnaval predvidoma na seji 5. julija, po Sedejevih besedah pa je ljubljanski župan Zoran Janković ideji naklonjen. V kolikor bo šlo vse po planu in njihovih želja, bi lahko v hišo s 1. septembrom sprejeli prve bolnike.

Sedej je zagotovil, da za njihovo željo ni nikakršnega ozadja oz. kakršnih koli pridobitnih namenov in da želijo aktivno sodelovanje z obstoječim društvom hospic. Poudaril je, da nikakor ne gre za nikakršen prevzem njihovih dejavnosti, pa tudi da njihova poteza nima nikakršnih ozadij oz. pridobitnih namenov.

"V kolikor do dogovora v smislu organiziranja Hiše hospic v Ljubljani ne bo prišlo, gre Lekarna Ljubljana z novoustanovljenim zavodom svojo pot z novo hišo hospic," je dejal Sedej. "Hospic ni ščitena blagovna znamka, vrednot, vizije in strategije ni možno dati v zakup. Vsi smo dolžni, da pomagamo vsak na svoj način," je še poudaril.

Kot "svetoskrunstvo" je označil dejstvo, da imamo ob tako velikih potrebah sredi Ljubljane prazno, usposobljeno in vrhunsko opremljeno hišo. "To stanje je nevzdržno," je poudaril Sedej.

Novi zavod bo poskušal pridobiti vsa sredstva, ki bodo na voljo. Realno gledano bi po Sedejevem mnenju največji znesek za delovanje lahko dobili na mednarodnih tenderjih. Kljub vsemu pa predvidevajo, da bo morala kar pomemben del sredstev zagotoviti Lekarna Ljubljana iz opravljanja tržne dejavnosti, kar bi hiši zagotovilo finančno stabilnost.

Kot je dejal, ne želijo spreminjati koncepta hospic oskrbe in predvidevajo, da v njihovem zavodu ne bo plačljivih uslug. V kolikor bi prve bolnike v hišo sprejeli s septembrom, bi do konca leta potrebovali od 150.000 do 160.000 evrov.

S Slovenskim društvom hospic so doslej imeli dva pogovora. Njegova predsednica Renata J. Roban je novinarjem pojasnila, da je odprtih še ogromno vprašanj. Predvsem se poraja vprašanje, zakaj ta ponudba ravno v času, ko so v dogovorih z ministrstvom naredili velik korak in se pripravlja razpis.

"Imamo tudi nekaj drugih ponudb in bomo morali dobro preučiti, kaj to za nas pomeni," je dejala Robanova in dodala, da za svoje delo potrebujejo zgolj sredstva in ničesar drugega. Tako je po njenih besedah tudi vprašanje, zakaj se ustanavlja nov zavod, če pa v okviru njihovega društva Zavod Hiša hospica že imajo.

Robanova sicer zagotavlja, da so za sodelovanje. Pisno ponudbo, ki jim jo bodo posredovali iz Lekarne Ljubljana, bodo preučili. Ponudbe so veseli, zbegala pa jih je "ta nenadnost in tudi novi zavod, ki ima že ime". Če ne bodo pristali, bodo za to imeli tehtne razloge, je poudarila.

Kot je pojasnila, je zanje bistveno, da ohranijo model in koncept hospic oskrbe, da torej nudijo oskrbo, kakršna je bila doslej, in da imajo pregled nad ljudmi, ki z bolniki delajo, da bi slednjim zagotovili varno okolje. Če tega zagotovila ne bodo imeli, se bodo verjetno umaknili in prepustili tistim, ki mislijo, da lahko stvari peljejo drugače.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste