Črna kronika

Bivši minister obtožen korupcije

STA/M.J.
5. 6. 2015, 13.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Hrvaški urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) je vložil obtožnico proti županu Zadra Božidarju Kalmeti in še 12 osebam zaradi korupcije. Kalmeta je bil minister za promet v vladah Iva Sanaderja in Jadranke Kosor ter je eden najbližjih strankarskih sodelavcev predsednika HDZ Tomislava Karamarka.

STA

Obtožence jih bremenijo združevanja zaradi storitve kaznivih dejanj, zlorabe položaja in pooblastil ter podkupovanja, je objavil Uskok na svoji spletni strani.

Preiskavo proti nekdanjemu ministru za morje, turizem, promet in infrastrukturo Kalmeti so sprožili novembra lani v razširjeni aferi Remorker zaradi suma, da je z več osebami iz hrvaškega javnega podjetja Hrvaške avtoceste (Hac) odtujil najmanj 30 milijonov kun (3,95 milijona evrov).

Sumijo ga, da si je s svojim nekdanjim pomočnikom na ministrstvu Milivojem Mikulićem in nekdanjim državnim sekretarjem na ministrstvu Zdravkom Livakovićem ter z bivšima članoma uprave Haca, Josipom Sapunarjem in Stjepkom Bobanom, razdelil najmanj 24,5 milijona kun (3,2 milijona evrov) odtujenega denarja.

Kalmeto naj bi bremenil nekdanji finančni direktor Haca Sapunar, ki je bil v priporu že leta 2010 zaradi malverzacij v Hacu, nato so proti njemu vložili obtožnico zaradi korupcije v ločenem primeru Fimi-media. Sapunar je bil v priporu tudi leta 2013 zaradi suma odtujitve najmanj petih milijonov evrov iz Haca.

Denar naj bi prali preko podjetja Remorker, ki je bilo registrirano na Češkem. Lastnik Remorkerja Igor Premilovac naj bi obdržal 5,5 milijona kun (723.000 evrov) in je tudi med obtoženci.

Šlo naj bi za denar gradbenih podjetij, ki so zmagala na Hacovih razpisih za gradnjo sodobnih prometnic. Obtoženi naj bi zahtevali nagrade za nadaljevanje poslovnega sodelovanja.

Kalmetov odvetnik Krešimir Vilajtović je danes izjavil, da je zadrski župan zavrnil vse navedbe iz obtožnice ter da pripravlja aktivno obrambo, če bodo obtožnico potrdili, potem ko bodo odvetniki odgovorili na navedbe Uskoka.

Tudi Kalmeta je danes dejal, da ne bo odstopil s položaja župana niti s strankarskih funkcij v HDZ, ker se ne čuti odgovornega. Čeprav je proti Kalmeti že potekala preiskava zaradi korupcije, ga je Karamarko pred kratkim vseeno uvrstil v najožjo ekipo za pripravo stranke na parlamentarne volitve.

V aferi Remorker so zaradi suma korupcije najprej prijeli dolgoletnega predsednika Hrvaške gospodarske zbornice (Hgk) Nadana Vidoševića. Sumijo ga, da je organiziral kriminalno skupino ter iz Hgk odtujil najmanj 35 milijonov kun (4,6 milijona evrov).

Na Hrvaškem ocenjujejo, da so preko računa podjetja Remorker odtujili najmanj 70 milijonov kun ali slabih deset milijonov evrov. Vse to naj bi se dogajalo med letoma 2004 in 2011, ko je vlado vodila HDZ.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste