Slovenija

Avtobus čakajo v hiši

Gabrijel Toplak
29. 5. 2015, 18.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Domačinom postaja bivanje v stanovanjskih objektih zaradi povečanega prometa nevzdržno. Predsednik KS, ki vabi svetnike za eno noč v njihove hiše, bi zadevo rešil s prekategorizacijo ceste.

Gabrijel Toplak

Potem ko je predsednik KS Malečnik-Ruperče Jožef Škof dobil informacijo, da obnova ceste, ki naj bi bila vredna okoli 200 tisoč evrov, skozi Celestrino proti občini Duplek ni uvrščena v proračun, je med tamkajšnjimi stanovalci nastalo precejšnje nezadovoljstvo.

V hiši vse poskakuje

»Hišo imam od ceste oddaljeno dobrih pet metrov. Že zaradi številnih lukenj na cesti, po kateri vozijo najrazličnejša vozila in ki deluje kot makadamska, se v hiši tresejo stvari. Pred kratkim smo imeli v bližini še gradbišče in so tu vozili tovornjaki. Takrat je bilo res neprijetno. Na mizi so nam poskakovali kozarci,«poudarja Igor Rajšp iz Celestrine, ki razloge po svoji laični oceni pripisuje neustreznemu terenu za cesto, zaradi katerega se jim poseda še hiša. Svoje so prispevale poplave, ko so imeli Rajšpovi v hiši dober meter in pol vode. Pomoči pa ne bo več čakal, pravi, čeprav jim jo je obljubila država. Sanacije, ki bo znesla najmanj 5000 evrov, se bo lotil sam. »Eno leto smo zaman čakali na obnovo ceste, pomoč države, ki je želela račune, pa jih nisem imel. Zato ker so mi veliko pomagali sosedje. Čimprejšnja sanacija pa, ker se bojim, da čas ob nadaljnjem čakanju ni več naš zaveznik,« je dodal Rajšp.

Gabrijel Toplak

Velike razpoke ima v notranjosti hiše, v kopalnici mu odpada keramika. Podobno razmišlja tudi sosed Zvonko Koletnik. Pravi, da je cesta v zadnjem času postala tako prometna, kot je v mestih. »Opazoval sem, ko so gradili cesto. Na staro podlago so namestili približno 30 centimetrov nove, ki so jo zvaljali in nanjo položili asfalt. Pod tem pa je mivka, ki jo Drava že pošteno najeda,« pojasnjuje Koletnik in nadaljuje, da se jim hiša pošteno trese. »Ko zasliši avtobus, ga lahko še ujameš, če si dovolj hiter. Sinu, ki je veliko mlajši od mene, je to uspevalo. Ko je 'zaškripal' radiator, je vedel, da je v bližini, zato ga ni čakal na postaji,« razlaga Koletnik. Nič boljše ni drugje. V gasilskem domu se denimo zaradi težkih vozil tresejo pokali v vitrinah, moteče je tudi v gostinskem lokalu. Lastnica Irena Vnuk pravi: »Gostje, če so pri nas prvič, so resnično presenečeni, da se lahko vse trese.«

 »Prišli smo tako daleč, da se določene zadeve lahko dosežejo zgolj s protesti, izsiljevanjem. Upam, da bo zavladala 'zdrava pamet'.« Jožef Škof 

Napovedujejo proteste

In če se stanje v kratkem ne bo izboljšalo, Škof napoveduje proteste. »V državi smo prišli tako daleč, da se določene zadeve lahko dosežejo zgolj s protesti, izsiljevanjem in podobnim. Vseeno pa upam, da bo vendarle zavladala 'zdrava pamet'. Mariborskim svetnikom, ki odločajo o občinskem proračunu, bi predlagal, da vsaj za eno noč pridejo živet v Celestrino. Potem bodo lažje pritisnili tipko za,« je dejal Škof. Obenem se boji naslednjih poplav, za katere po njegovem mnenju ni zagotovila, da se ne morejo več zgoditi in se hiše vzdolž te ceste ne bodo posedle.

Gabrijel Toplak

»Krivdo« za takšno stanje ceste pa pripisuje zgolj mariborski občini. Po drastičnem povečanju prometa, ki so ga dobili po odprtju Meljske ceste in gradnji krožišča, zaključuje Škof, bi lahko skupaj s sosednjo občino Duplek poskrbela za prekategorizacijo ceste v republiško.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste