Ali ste vedeli?
Ste vedeli, da so največji mojstri žara Argentinci in prebivalci Balkana? Argentinci obožujejo govedino, ljudstva Balkanskega polotoka pa imajo na žaru zelo rada jedi iz jagnjetine in svinjine. Značilna jed za Argentino je parillada (meso z žara), pri kateri na žaru spečejo velike količine različnih vrst mesa.
Kaj lahko pripravite na žaru?
Na žaru pripravljamo sočne zrezke (svinjina v marinadi na žaru, svinjski kotleti, jagnječje zarebrnice), različne klobase (z zelenjavno prilogo), polpete in čevapčiče iz mletega mesa (pleskavica na žaru, čevapčiči), mesna, sadna in zelenjavna nabodala (sadna nabodala, grški ražnjiči na žaru), hrustljavo perutnino (piščančje palčke na žaru,marinirane piščančje perutničke) in dišeče ribe (postrv v marinadi, pečena na žaru).
Močna žareča vročina hitro zapre pore, sokovi in dišavne snovi se ne morejo izločati in meso je v zelo kratkem času pečeno. Jedi, ki jih pripravljamo na žaru, ni treba močno začiniti. Dovolj je že izbrana, dobra marinada.
Pripravite super kombinacijo jedi s pivom
Kombiniranje hrane in piva je postala prava umetnost. Zato ni čudno, da je pivo vse pogosteje tudi sestavni del številnih jedi. Če želite združiti prijetno s koristnim in na svojem dopustu okusiti najbolj znana svetovna piva, imejte v mislih sledeče destinacije: München, Praga, Bruselj, Dublin, London, Portland, Boston, San Francisco, Seattle, itd.
Zato naslednjič le eksperimentirajte in pripravite jed, ki jo začinite z marinado s pivom. Nasvet: katerokoli meso boste izbrali, ga začinite z malce olivnega olja in Vegetino marinado, ki bo vaši jedi dodala poln okus ob katerem bodo uživali tudi vaši gostje.