Slovenija

Ognjena tragedija v Laškem: Andreji in Milanu se je 5. maja drastično spremenilo življenje

Sašo Avramovič
25. 5. 2015, 07.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Tega dne je zgorela celotna mizarska delavnica Mizarstva Kaja, vsi stroji in orodje ter tovorno vozilo. Zdaj se počasi postavljata na noge, 28. maja bo tudi dobrodelni koncert, zbrana sredstva pa bodo vsaj malo omilila škodo, ki jo je prizadel požar.

Sašo Avramovič

osebni arhiv Andreje Obu

Življenje je nepredvidljivo in nesreča nikoli ne počiva. Čez noč ostati brez vsega, kar si ustvarjal dolga leta, je nepredstavljivo. To sta na lastni koži občutila tudi Andreja Obu in njen partner Milan Ojsteršek. Leta 2004 sta se začela ukvarjati z mizarstvom, najprej v drugih poslovnih prostorih, pred nekaj leti pa sta svojo dejavnost preselila v prostore v Lokrovec pri Celju.

Delala sta od jutra do večera

»Poslovni prostor, ki je bil velik okrog 130 kvadratnih metrov, sva imela v najemu. Poleg tega sva imela s še enim mizarstvom zraven v souporabi lakirnico in skladiščne prostore,« sprva opiše Andreja in doda, da sta bila izjemno predana delu in da sta delala v »petek in svetek«. Večinoma sta delala sama, včasih pa jima je na pomoč priskočila tudi hčerka. Mizarstvo Kaja je delalo notranjo opremo po naročilu. »Sčasoma smo pridobili zaupanje strank. Lahko rečem, da smo se prodajali 'od ust do ust'. Od tega sva lahko normalno živela, obogateti pa od tega vsekakor ne moreš,« pojasni Andreja.

osebni arhiv Andreje Obu

V pol ure je zgorelo vse

Nato pa je prišel usodni 5. maj, ki si ga bosta zapomnila za vekomaj. »5. maja sva se okrog 14. ure, kar ni bilo vsakdanje, iz delavnice odpravila domov proti Laškemu. Tistega dne sva tudi tovorno vozilo pustila pri mizarstvu. Okoli 18.30 pa so se začeli klici. Po telefonu sem le slišala besede: 'Gori! Vse je zgorelo!' Vsemu skupaj sploh nisem verjela, dokler nisem prišla nazaj na kraj dogodka v Lokrovec. Potem pa se enostavno ne spominjam ničesar, dobesedno se mi je naredila tema pred očmi. Enostavno tega ne privoščim nikomur, tega se ne da opisati. Požara niso mogli pogasiti, v pol ure je zgorelo vse. Zgoreli so vsi najini mizarski stroji, vse ročno orodje, vsi polizdelki in ves retromaterial ter tovorno vozilo. Prostori so bili v najemu, vse drugo pa sva kupila sama,« opisuje Andreja in dodaja, da je bil vzrok požara splet nesrečnih okoliščin, škoda pa je ocenjena na približno 60 tisoč evrov. Po požaru so partnerjema na pomoč takoj priskočili sosedje, ki se jim Andreja in Milan iskreno zahvaljujeta. »Vsi so nama pomagali z delom, hrano, pijačo … Hvala! To so ljudje dobrega srca,« pravi Andreja, ki se s partnerjem počasi postavlja na noge. Odločila sta se, da bosta svoj posel nadaljevala, podpisala pa sta že najemno pogodbo za nove poslovne prostore v Laškem, kjer bosta nadaljevala delo. »Višina najemnine je primerljiva s tisto, ki sva jo plačevala v Lokrovcu. Ampak zdaj je treba vse mizarske stroje na novo kupiti, vse ročno orodje itd. To je zelo velik strošek. Novih strojev si enostavno ne bova mogla privoščiti, kupiti bova morala rabljene. No, takoj ko dobiva primerne stroje, lahko začneva. Delo namreč imava. Stranke so uvidevne in čakajo, ampak v nedogled ne bodo čakale, zato je treba začeti čim prej,« pojasni sogovornica.

osebni arhiv Andreje Obu

Dobrodelni koncert v Laškem

Na celotno situacijo se je dobrosrčno odzval tudi sosed Stane Kranjc, ki je organiziral dobrodelni koncert v Laškem (dvorana Tri lilije), ki bo na sporedu ta četrtek, 28. maja, ob 20., cena vstopnice pa znaša 10 evrov. Zbrana sredstva bodo namenjena za nakup novih strojev in orodja, ki so pogoreli v požaru, na koncertu pa bodo nastopili Krajcarji, Zoran Zorko, Celjski vitezi, Irena Vrčkovnik, Jože Bohorč, Ansambel Dori, Damjan Murko, Laška pihalna godba in mnogi drugi. Dobrodelne prispevke pa je mogoče nakazati tudi na transakcijski račun njune hčerke, ki se glasi: Klavdija Ojsteršek, Rifengozd 14c, 3270 Laško, TRR: SI56 0510 0703 2642 660, BIC: ABANSI2X, namen: DONACIJA. Skupaj lahko pomagamo, da bodo novi mizarski stroji v novih prostorih Mizarstva Kaja čim prej zabrneli.

osebni arhiv Andreje Obu

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste