Slovenija

Zavarovalnica Triglav ni več med strateškimi naložbami

STA/J.P.
12. 5. 2015, 14.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Zavarovalnica Triglav po zadnji verziji strategije upravljanja državnih naložb s klasifikacijo ni več strateška naložba, temveč pomembna, je v izjavi medijem v DZ povedal vodja poslancev DeSUS Franc Jurša. Čeprav se je Loterija Slovenije povzpela med strateške naložbe, DeSUS strategije brez Triglava kot strateške naložbe ne bo podprl.

Koalicijski vrh je za danes predvideno razpravo o klasifikaciji državnih naložb preložil na sredo. Nekaj zadev v koaliciji vendarle ostaja neusklajenih, zadnja verzija strategije je prinesla tudi drugačno razvrstitev državnih naložb, kar utegne celo zaostriti usklajevanja med partnerji.

DeSUS je ves čas vztrajal, da je Triglav uvrščen med strateška podjetja, a se je očitno to zadnji hip spremenilo. In to po Jurševih besedah v času, ko je minister za finance Dušan Mramor prišel iz Amerike, sprememba pa je razvidna iz vladnega gradiva, ki ga je DeSUS zaznal v ponedeljek. DeSUS bo po njegovih besedah zahteval pojasnilo, kdo od koalicijskih partnerjev je takšno spremembo predlagal.

Koalicijski vrh je za danes predvideno razpravo o klasifikaciji državnih naložb preložil na sredo.

Medtem se je Loterija Slovenije, ki je bila uvrščena med pomembne naložbe, v zadnji verziji strategije povzdignila med strateške naložbe, za kar se je DeSUS zavzemal zaradi financiranja humanitarnih organizacij.

Medtem DeSUS ocenjuje, da so lahko podjetja, ki se ukvarjajo s turizmom, uvrščena med portfeljska in se prodajo. Izpostavljajo še pomen upravljanja z vodnimi viri in vodovodi. "Tu se res podeljuje koncesija, a je prav, da v sredo na koalicijskem vrhu odpremo vprašanje, kako to vprašanje urediti," je pojasnil Jurša.

Medtem si tudi DeSUS tako kot v SD prizadevajo za zapis pogoja razpršenega lastništva pri pomembnih podjetjih, v katerih bi država ohranila kontrolni delež, 25 odstotkov plus eno delnico. Jurša ocenjuje, da ta pogoj ne bi odganjal tujih investitorjev.

Tudi vodja poslancev SD Matjaž Han je v izjavi novinarjem v DZ izpostavil pogoj za razpršeno lastništvo pri pomembnih naložbah. Po njegovem mnenju bo koalicija pri tem lahko prišla skupaj, ob čemer upa, da se tega zaveda tudi minister Mramor.

Kot je dejal Han, gre pri usklajevanju stališč za malenkosti, za katere pa ocenjuje, da jih bodo brez težav uskladili. Gre zlasti za to, kako eni ali drugi vidijo strateško ali pomembno podjetje. To so po njegovih besedah sicer bolj teme za strokovno kot pa za politično javnost.

Če bo usklajeno s koalicijskimi partnerju, Han pričakuje, da bo v četrtek vlada strategijo potrdila in poslala v DZ.

Glede prodaje Telekoma Slovenije pa Han pričakuje, da bo SDH jasno pojasnil, na kakšen način je proces stekel, potem pa se bo vlada tudi sama odločila. Do takrat pa ima, kot je dejal, premalo podatkov, da bi lahko ocenil, ali je bil postopek pravilno voden.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste