Slovenija

Spletni prevaranti naivne uporabnike zlahka prepričali, da so sami sebi naložili virus

STA/G.G.
7. 5. 2015, 13.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Slovenski nacionalni odzivni center za obravnavo varnostnih incidentov na internetu (SI-CERT) je lani obravnaval 2060 incidentov, kar je 36 odstotkov več kot leta 2013. V zadnjih šestih letih se je skupno število obravnavanih incidentov povečalo za kar šestkrat. Motivi za incidente ostajajo enaki - finančna korist spletnih kriminalcev.

Arhiv Svet24
Kot ugotavljajo v poročilu o omrežni varnosti za leto 2014, se trend preteklih let nadaljuje. Največ dela je zahtevala obravnava virusov in trojancev, prav tako so zabeležili velik porast spletnih prevar.

Najbolj se je povečalo število goljufij in t. i. phishing napadov, kjer napadalec uporabnika prepriča, da mu preprosto posreduje oz. vpiše svoje geslo ali številko kreditne kartice. Leta 2010 so obravnavali 122 primerov prevar, lani pa kar 837, kar je predstavljajo v povprečju več kot dva nova primera vsak dan. 

"Ko govorimo o varnosti na internetu, se preprosti ukrepi izkažejo za najučinkovitejše. Paradoksalno pa so tudi najuspešnejše spletne zlorabe sila enostavne," poudarjajo. 

Kot posebnost preteklega leta izpostavljajo presenetljivo veliko uspešnih okužb, ki so nastale zaradi neupoštevanja osnovnih načel varne rabe elektronske pošte. Že s preprostimi metodami so spletni kriminalci številne uporabnike prepričali, da so odprli priponke povsem neznanih pošiljateljev in sami sebi naložili virus. V začetku leta 2014 so tako obravnavali množično pošiljanje elektronskih sporočil v nemškem jeziku, v katerih se je pod krinko neplačanega računa za mobitel ali drugih obveznosti skrival virus. 

V odzivnem centru so lani uvedli novost pri obravnavi spletnih prevar - kjer so bili znani podatki, so zabeležili tudi finančno oškodovanje, ki ga je spletni goljuf povzročil. Glede na vrsto prevare so se zneski povprečnega posamičnega dejanskega oškodovanja gibali med 500 in 1000 evrov. Največ škode so povzročili nepremišljeni spletni nakupi, med katerimi je izstopal "nakup" traktorja za 3000 evrov v lažni spletni trgovini. 

cert.si

Okužbe z izsiljevalskimi virusi

Leto so zaznamovale tudi okužbe z izsiljevalskimi virusi, ki so v zameno za dešifriranje podatkov na računalniku od uporabnika zahtevali tudi do 600 evrov. V centru so obravnavali tudi primer slovenskega virusa, ki so ga poimenovali "maturitetni", saj se je med drugim širil pod pretvezo zbirke nalog za maturo. Z analizo programske kode so policiji pomagali najti domnevnega avtorja, 21-letnega Koprčana. 

Lani si je precej pozornosti prislužila tudi strežniška ranljivost Heartbleed. Po ocenah podjetja Netcraft je bilo po svetu ranljivih okoli 17 odstotkov spletnih strežnikov, med njimi tudi slovenski. V centru so opravili lastne meritve in našli 934 ranljivih spletnih strežnikov na 65 omrežnih avtonomnih sistemih v Sloveniji, kar je sicer predstavljalo le okoli tri odstotke vseh spletnih strežnikov, ki uporabljajo šifrirano komunikacijo z obiskovalci. 

Prvič pa so lani obravnavali kraje bitnih kovancev. V petih primerih je šlo za krajo bitcoin denarnice, shranjene na posredniškem spletnem mestu. Do zlorab je prišlo zaradi nepazljivosti, saj uporabniki niso uporabljali naprednih načinov za prijavo, npr. dodatnega geslo ob prijavi ali pa dvostopenjske avtentikacije

Estrada

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste