Slovenija

Gradnja odseka Draženci - Gruškovje se še ni začela

STA/J.P.
7. 5. 2015, 12.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Za ta mesec napovedani začetek gradnje prvega dela avtocestnega odseka Draženci - Gruškovje se za zdaj še ni uresničil, čeprav je državna revizijska komisija nedavno zavrnila zahtevek za revizijo postopka izbire izvajalca. Do končne izbire še ni prišlo, na Darsu pa pričakujejo, da bo strokovna komisija pripravila predlog o oddaji del do konca maja.

Arhiv Svet24

Kot so danes za STA pojasnili na Darsu, tako kot ostale tudi ta projekt izvajajo skladno z vrednotami njihovega kodeksa etičnega ravnanja, njihovo poslovanje pa je med drugim zavezano k transparentnosti, gospodarnosti in odgovornosti. Ob veliki strokovnosti in skrbnosti vse napore usmerjajo v to, da bi dela izvajalcem oddali čim prej.

Na Darsu so ob tem potrdili, da so v smeri večje časovne učinkovitosti nedavno sprejeli odločitev o spremembi sestave komisije, ki odloča o izboru izvajalca del.

"Poleg skrbnosti, da bi se dela izvajala strokovno, učinkovito in čim hitreje, je odgovornost družbe, da je interes uporabnika nad kakršnimi koli drugimi morebitnimi interesi izvajalcev ali drugih interesnih sfer," so še dodali na Darsu, kjer niso povedali, kdaj naj bi se gradnja vendarle začela. TV Slovenija je medtem v sredo poročala, da bi do tega lahko prišlo šele julija. 

Dars je gradbeno dovoljenje pridobil 26. avgusta lani. Sledil je odkup zemljišč, nato pa še pridobitev evropskih sredstev v višini 57 milijonov evrov, kasneje je bilo dodatno pridobljenih še šest milijonov evrov iz naslova kohezijskih sredstev. Tako je za celoten odsek predvidenih 63 milijonov EU sredstev, ki so v fazi pridobivanja.

Današnji Dnevnik sicer piše, da je Darsova uprava pred dnevi predsednico strokovne komisije za izbiro izvajalca Simono Razpotnik razrešila brez posebne utemeljitve, kar naj bi sprožilo ugibanja o tem, ali ni v ozadju odločitve tudi pritisk za izbiro "pravega" izvajalca del.

Po sicer neuradnih informacijah je med 13 ponudniki za gradnjo prvega sedemkilometrskega odseka najugodnejšo ponudbo oddal konzorcij družb Impresa Mantovani in Kolektor Koling. Ponudbe so se gibale med 50,42 in 72,01 milijona evrov. Po pisanju Dnevnika je bila njihova ponudba za skoraj šest milijonov evrov cenejša od ponudbe, ki jo je oddal konzorcij štirih domačih gradbincev - SGP Pomgrada, Gorenjske gradbene družbe, CGP, in Cestnega podjetja Ptuj.

Na Darsu so danes za STA trditve o pritiskih zanikali in zatrdili, da strokovna komisija delo opravlja neodvisno in skladno z zakonski določili ter internimi akti družbe.

Pri odseku med Draženci in Gruškovjem gre za edinih nedokončanih 13 kilometrov avtoceste na 2300 kilometrov dolgem odseku med Hamburgom in Solunom, z vidika varnosti pa ga nestrpno pričakuje tudi lokalno prebivalstvo.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste