Slovenija

Največje težave Koroške: Slabe ceste in brezposelnost

sta/mv
6. 5. 2015, 18.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Slabe ceste in cestne povezave so velik problem Korošcev, prav tako brezposelnost, pri čemer je sreča ta, da jih veliko najde delo v Avstriji, ugotavlja varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer, ki je danes s sodelavci poslovala v Dravogradu. Tam ji je deset pobudnikov predstavilo predvsem zelo osebne zgodbe, ki pa so podobne, kot drugje.

Sta, Facebook

Pobudniki, doma predvsem z območja občine Dravograd, pa tudi z Raven na Koroškem in iz Slovenj Gradca, so varuhinji predstavili osebne zgodbe, povezane z zemljišči in medsosedskimi spori, odnosi med starši in otroki, prav tako težave, ki so posledica podjetniškega izigravanja zakonodaje in izogibanja dolžnostim. Velike so finančne težave ljudi, mnogi v večletnih sporih tudi zbolijo in zelo veliko izgubijo, ugotavlja varuhinja. Kot je dejala na novinarski konferenci po današnjem poslovanju v Dravogradu, je veliko osebnih zgodb, ko je tudi varuh nemočen. Kljub temu da nadzoruje delo države in ugotavlja nepravilnosti, posamezniku v konkretnem primeru ne more pomagati, ker mora ta stopiti na pravne poti, česar pa mnogi ne želijo. Varuhinja ob tem ugotavlja, da je v državi veliko ljudi, ki imajo finančna sredstva in se nikogar ne bojijo, nimajo slabe vesti, ko nekoga ogoljufajo, in se izogibajo prihodom na sodišča. Na drugi strani pa se kaže nemoč posameznikov, ki želijo pravico doseči po pravni poti, a je ne dosežejo tudi zaradi dolgih sodnih postopkov. Zato varuhinja, kot je dejala, nemalokrat sliši posameznike povedati, "da bodo pravico vzeli v svoje roke".

Stisk v regiji je več, kot je videti navzven

Varuhinja se je danes srečala tudi z županjo Občine Dravograd Marijano Cigala, čeprav kritik na račun dela občine ni slišala. V pogovorih je županja posebej izpostavila problem zagotavljanja splošnih zdravnikov na primarni ravni, je povedala varuhinja, ki sicer meni, da je verjetno stisk in težav v regiji več, kot je razbrati glede na prejete pobude s strani državljanov. Varuhinja se je na Koroškem mudila tudi prejšnji teden, ko se je v Mežici sestala s predstavniki civilne družbe s področja okolja in prostora, osrednja tema pogovorov pa je bila okoljska sanacija s težkimi kovinami obremenjene Mežiške doline. Kot je danes dejala varuhinja, z razmerami v Mežiški dolini ni zadovoljna, saj je vsebnost svinca v krvi otrok še vedno visoka. Poudarila je, da država ne sme varčevati na račun zdravja ljudi, in dejala, da bo v letnem poročilu, ki ga pripravlja, okoljsko področje posebej izpostavila.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste