Slovenija

Za poplačilo zgolj minimalna možnost

Gabrijel Toplak
6. 5. 2015, 18.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Jamstveni sklad je nekdanjim delavcem, ki so večinoma delo že dobili drugje in so prijavili za skoraj 610.000 evrov prednostnih terjatev, ki jim je treba dodati še dajatve ob bruto izplačilu, že izplačal vsa pripadajoča nadomestila.

STA

Potem ko je mariborsko okrožno sodišče oktobra lani na predlog vodstva podjetja Športni center (SČ) Pohorje začelo stečajni postopek, najnovejše redno poročilo razkriva, da za kakršnokoli poplačilo navadnih upnikov obstaja zgolj minimalna možnost.

Drago Dubrovski, stečajni upravitelj, pojasnjuje, da je vse premoženje praktično predmet ločitvenih zahtevkov, katerih terjatve presegajo ocenjeno vrednost premoženja. Nekdanji zaposleni (za potrebe stečajnega postopka je Dubrovski sprva obdržal 12 delavcev, pozneje je to število razpolovil) so prijavili za skoraj 610.000 evrov prednostnih terjatev, ki jim je treba dodati še dajatve ob bruto izplačilu. Jamstveni sklad je delavcem, ki so večinoma delo dobili drugje, že izplačal vsa pripadajoča nadomestila.

STA

Dubrovski v poročilu ugotavlja, da je stečajni dolžnik z upravljanjem in oddajanjem premoženja v najem doslej dosegal takšne prihodke, ki so v celoti pokrili stroške postopka. V nadaljevanju bodo prihodki zaradi izločitev dela premoženja upadli, stroški pa najverjetneje narasli, saj Dubrovski po objavljenem končnem seznamu priznanih in prerekanih terjatev pričakuje številne pravdne postopke. »Neurejena je še cela vrsta premoženjskih in pravnih razmerij praktično z vsemi vrstami udeležencev, ki se bodo v nadaljevanju postopoma razreševale, trajanje stečajnega postopka pa bo zato po vsej verjetnosti nadpovprečno napoveduje.

Obseg stečajne mase se glede na otvoritveno poročilo v tem trenutku še ni spremenil. Mestna občina Maribor kot upnica na osnovi koncesijske pogodbe in upravne odločbe bo, pojasnjuje v otvoritvenem poročilu, prevzela del premoženja propadlega podjetja, za katero se bo zmanjšal obseg razpoložljive stečajne mase. S tem bo do prevzemnika vzpostavljena terjatev za plačilo nadomestila za odvzeto premoženje, a njene višine še ni mogoče določiti, saj bo upnik pri krožni kabinski žičnici hkrati prevzel obveznosti iz naslova neplačanih kreditov.

»Praktično pri vsaki enoti se pojavljajo takšni in drugačni zapleti, bodisi zaradi solastništva ali neskladnosti podatkov v listinah, ki jih niti cenilca nista mogla upoštevati. Ponekod bodo po potrebi opravljene še dodatne manjše posamične cenitve,« po pregledu premoženjskih enot ugotavlja Dubrovski. V stečajnem postopku podjetja je svoje terjatve v predpisanem roku prijavilo 331 upnikov, ki z delavskimi znašajo skoraj 89 milijonov evrov. Od tega je bilo prijavljenih za dobrih 33,6 milijona evrov ločitvenih terjatev, skoraj 10,56 milijona evrov ločitvenih pogojnih in za 14,8 milijona evrov navadnih terjatev.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste