Slovenija

Odzivi na digitalno strategijo pozitivni tudi v Sloveniji

sta/mv
6. 5. 2015, 17.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Evropska komisija je danes predlagala strategijo za razvoj digitalne Evrope. Odzivi v tujini so večinoma pozitivni, z dokumentom pa so zadovoljni tudi na pristojnem slovenskem ministrstvu. Slovenski glasnik digitalnih tehnologij Aleš Špetič medtem upa, da bo država pobudo sprejela in pristopila k "resnemu razmisleku" o lastni strategiji.

Arhiv

Špetič je strategijo označil za izjemno dobrodošlo, saj nakazuje, da je digitalna družba postala ena od glavnih tem EU. "Želim si, da bo tudi Slovenija sprejela pobudo in pristopila k resnemu razmisleku o lastni strategiji, potrebah in priložnostih. To je odlična priložnost, da Slovenija pokaže, da lahko na nekaterih področjih vodi, in ne samo sledi navodilom iz Bruslja," je povedal za STA. Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport pa so izrazili prepričanje, da bo učinkovita izvedba zastavljenih ukrepov gotovo pripomogla k digitalni gospodarski rasti in razvoju digitalne družbe v EU. "Kot država z majhnim digitalnim trgom lahko še posebej podpremo načrtovane ukrepe, s katerimi bodo odpravljene geografske ovire dostopa slovenskih uporabnikov do digitalnih storitev in vsebin," so zapisali. Ob tem dodajajo, da se zavedajo pomena pravočasne priprave slovenske digitalne družbe in vseh deležnikov na enakopravno vključitev na bodoči enotni evropski digitalni trg. Na ministrstvu zato pripravljajo strateško pobudo Digitalna Slovenija 2020, s katero bo vlada postavila smernice hitrejšega in sistematičnega razvoja digitalne družbe v naslednjem razvojnem obdobju do leta 2020.

Strategija s 16 pobudami

Glede na neuspeh nekaterih prejšnjih poskusov Evropske komisije, npr. pri razvoju enotnega trga elektronskih komunikacij ali pri investiranju v razvoj širokopasovnih omrežij, v nadaljnjih korakih sicer pričakujejo postopnost in transparentno pripravo konkretnih izvedbenih ukrepov s strani komisije. Glede na pomen predlagane strategije bodo v sodelovanju z Evropsko komisijo še ta mesec pripravili javno predstavitev in razpravo o njenem vplivu in izvajanju. Ta se bo odvila 21. maja v prostorih Gospodarske zbornice Slovenije. Evropska komisija je danes predlagala strategijo s 16 pobudami za razvoj resnično digitalne Evrope. Ključen del strategije so ukrepi za odpravo diskriminatorskih geografskih zapor. Kot so poudarili v Bruslju, se namreč vse preveč Evropejcev sooča s težavami pri čezmejnem dostopanju do proizvodov in storitev prek spleta.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste