Slovenija

OŠ Šentjernej zdaj ima ravnateljico

L.M.
6. 5. 2015, 18.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Dveletna nadaljevanka s številnimi zapleti pri izbiri novega vodstva OŠ Šentjernej se očitno zaključuje – ali pa tudi ne. Svet zavoda OŠ Šentjernej je na seji za novo ravnateljico potrdil zdajšnjo vršilko dolžnosti mag. Renato Zupanc Grom, ki so jo izglasovali že pred mesecem dni, ko je prejela večjo podporo od protikandidatke Nataše Bregar.

Lidija Markelj

Slednja je na šoli zaposlena kot pomočnica ravnateljice in profesorica razrednega pouka. Zupanc Gromovi, ki je imenovana za petletni mandat, je pozitivno mnenje od prejšnjega glasovanja sveta zavoda podalo tudi šolsko ministrstvo. Zanjo je glasovalo šest od enajstih članov, proti sta bila dva predstavnika lokalne skupnosti, eden iz učiteljskega zbora, dva sta se vzdržala.

A s takim rezultatom (že po prvem glasovanju) ni bila zadovoljna ena od političnih struj v občini. Skupina sedmih občinskih svetnikov je na župana naslovila pobudo za sklic korespondenčne seje občinskega sveta, na kateri naj bi, še preden bi dokončno glasoval svet zavoda, razrešili svojo predstavnico v svetu zavoda šole Patricijo Pavlič, ki je po njihovem mnenju glasovala napačno, po praksi ustavnega sodišča celo nezakonito. To se je tudi zgodilo. Čeprav je občinski svet kot ustanovitelj zavoda pozitivno mnenje za ravnateljico dal kandidatki Bregarjevi, je Pavličeva na javnem glasovanju svoj glas prispevala Zupanc Gromovi. Razrešitev Pavličeve je podprlo 9 od 18 svetnikov – osem jih je bilo proti, eden pa se je vzdržal. Župan Radko Luzar je sicer razmišljal, da bi sklep zadržal, a se je odločil drugače, saj meni, da niso kršili zakonodaje.

OŠ Šentjernej

A svet zavoda je nekaj ur pozneje vseeno glasoval v popolni sestavi, saj, kot pravi Dušan Špilar, pred sejo on osebno kot predsednik sveta ni dobil nobenega pisnega obvestila, da je kak član razrešen. Poudarja, da je bil postopek izbire ravnatelja OŠ Šentjernej včeraj zaključen, vse je bilo zakonito in transparentno, glasovali so javno.

Burni odmevi

Patricija Pavlič je bila nad namero o svoji razrešitvi presenečena, saj pravi, da je to funkcijo sprejela s pogojem, da lahko dela po svoji presoji, kot občanka v dobro šole. »Ker sem bila imenovana, sem mislila, da so se zame odločili zaradi strokovnosti in kompetenc. Vedo, da nisem v nobeni stranki, da dvajset let delam v stroki in da dobro vem, kaj potrebuje šola za normalno delo. Med glavnimi je pedagoški mir, ki ga v Šentjerneju zaradi pritiskov pri izbiri ravnatelja že dolgo ni.«

Renata Zupanc Grom meni, da gre v vsej zadevi za nedopustno vmešavanje politike in da vsak član sveta zavoda lahko glasuje po svoji vesti in prepričanju, pri tem pa so mu v pomoč mnenja vseh treh organov: OS, sveta staršev in učiteljskega zbora. »Bojim se, da takšno vmešavanje lokalne politike v šolstvo mnogi načrtujejo tudi pozneje, in si na mestu ravnateljice želijo le nekakšno marioneto. Ker je v meni ne vidijo, se me želijo znebiti. Poleg tega da nisem domačinka, ni ne očitajo ničesar.«

Kot predsednik Občinskega odbora SLS v Šentjerneju in kot nekdanji župan se je odzval Franc Hudoklin. Pravi, da so v stranki izredno razočarani, »zlasti nad glasovanjem o zamenjavi članice v svetu zavoda šole, kar sicer lahko stori, a postopek je bil izpeljan mimo poslovnika in statuta občine, skratka nezakonito. To bo sicer preverjalo sodišče, če bo potrebno«.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste