Slovenija

Za Slano blato ni denarja

Polona Krušec
23. 4. 2015, 19.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Ministrica za okolje je ob obisku občine Ajdovščina sporočila, da denarja za sanacijo plazu ni. V okviru srečanja z občinarji je beseda tekla tudi o deponiji pod Dolgo Poljano in o spremembah zakonodaje o malih čistilnih napravah

Polona Krušec

Plaz Slano blato nad Lokavcem pri Ajdovščini je država uvrstila med plazove velikega obsega, za njegovo obnovo pa je bilo namenjenih že okrog 11 milijonov evrov. Zadnjih nekaj let so bila dela na njem zaustavljena zaradi pomanjkanja denarja, posledično pa je ob obilnejšem deževju prihajalo do novega drsenja. Tako se je zgodilo tudi lanskega februarja ob močnejših nalivih, ko se je proti hišam v vasi spet začela pomikati gmota. Takrat je poveljnik civilne zaščite v Ajdovščini, Igor Benko, ocenil, da se je plaz premaknil za kar 15 metrov.

Sanacija stoji, plaz potuje

Že nekaj let nadaljnje saniranje plazečega se območja stoji, tudi letos ne bo ni drugače, saj je iz proračuna namenjenih le toliko sredstev, ki bodo omogočila nujna vzdrževalna dela. »Za dokončanje del so potrebna velika sredstva, več kot je bilo že doslej vloženega, in zagotavljanje teh sredstev je, vsaj v položaju, v kakršnem smo, izredno težavno,« je povedala ministrica za okolje Irena Majcen.

Polona Krušec

Država je sicer doslej v plaz vložila 11 milijonov evrov, za dokončanje sanacije bi bilo po prvih ocenah potrebnih še vsaj enkrat toliko, vendar so po današnjem posvetu s tamkajšnjo občino ugotovili, da bi bilo treba vložiti še več, kar okoli 20 milijonov evrov.

Nič spodbudne niso niti zadnje novice o Slanem blatu. Poveljnik civilne zaščite Igor Benko namreč ugotavlja, da je prišlo do novih poškodb in plazenja. »Problem je nastal na srednjem delu plazu, kjer je erozija zaradi lanskega deževja močno načela stransko odvodenj, tako da je prehod čez plaz v tem srednjem delu nemogoč. Zato bi tu lahko prišlo do ponovne sprožitve plazu, zaradi česar bi bila pregrada pod njim močno ogrožena,« obrazloži Benko. Majcnova doda, da so sprejeli zavezo, da se aktivneje izvajajo vzdrževalna dela na že izvedenih delih. Za to naj bi iz državnega proračuna letos namenili okrog 70.000 evrov.

Polona Krušec

Krčenje vplivnega pasu

Domačini pa bodo gotovo veseli krčenja pasu vplivnega območja plazu, zaradi katerega je bilo kar nekaj nejevolje. Ajdovski župan Tadej Beočanin je tako izpostavil dogovor o zmanjšanju vplivnega območja plazu, za kar naj bi poskrbelo ministrstvo s spremembami uredb. Tako bodo lahko vaščani, ki imajo nepremičnine na tem območju, znova dostopali do njih in jih začeli normalno uporabljati.

Ministrica se je ob zaključku formalnega dela obiska ustavila tudi v dvorani v Lokavcu, kjer si je ogledala razstavo lokavških žena, ki so predstavljale svoje ročne spretnosti. V dar je iz rok predsednika krajevne skupnosti Lokavec, Angela Vidmarja, prejela tudi ročno izdelani šopek.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste