Slovenija

Okoli 150 študentov in diplomantov socialnega dela s protestom zahtevalo ureditev pripravništev

STA
21. 4. 2015, 12.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Okoli 150 študentov in diplomantov socialnega dela je na današnjem protestnem shodu pred ministrstvom za delo opozorilo na nezmožnost opravljanja pripravništev, ki so sicer obvezen pogoj za zaposlitev na mestu socialnega delavca. Od ministrstva zahtevajo, da zagotovi pripravništva in potreben denar zanje.

STA

Mladi so se zbrali pred Fakulteto za socialno delo, od koder so opremljeni s transparenti in piščalkami odšli pred ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Tam so v naslednjih dobrih dveh urah zahtevali ureditev omenjene problematike.

Kot je za STA povedal Gašper Ločičnik iz Študentske skupine za ureditev pripravništva v socialnem varstvu, s protestom zahtevajo, da se problematika pripravništev uredi in da država zagotovi denar. Ker je bil zadnji razpis za opravljanje pripravništev objavljen pred dvema letoma, po njegovih besedah namreč na opravljanje pripravništva čaka že okoli 500 diplomantov s področja socialnega varstva.

Pripravništvo na področju socialnega varstva je sicer obvezno, saj brez njega po njegovih besedah ni mogoče opravljati strokovnega izpita, brez slednjega pa zaposlitev na mestu socialnega delavca ni mogoča. Hkrati so brezplačna pripravništva na tem področju prepovedana.

Diplomanti s področja socialnega varstva so do zdaj pripravništva opravljali v okviru projekta Pripravništvo, ki ga z evropskimi sredstvi izvaja Socialna zbornica Slovenije, vendar evropskih sredstev trenutno ni, zato je bil zadnji razpis za pripravništva objavljen pred dvema letoma. Kot je za STA povedal generalni sekretar socialne zbornice Bojan Regvar, evropskih sredstev še ni, ker država še vedno ni sprejela notranje uredbe o tem, kako se bodo razdelila evropska sredstva. "Tukaj se namreč veliki fantje ne morejo dogovoriti, kaj so prioritete Slovenije, zato vse ostaja ob strani," je dejal in dodal, da je težava v vladi in predvsem ministrstvu za delo.

Odgovoril je tudi na navedbe državne sekretarke na ministrstvu za delo Martine Vuk, da jo čudi podatek, da naj bi 500 diplomantov že dve leti čakalo na pripravništvo, saj da je na zavodu za zaposlovanje trenutno prijavljenih le 37 diplomantov s področja socialnega dela, ki čakajo na prvo zaposlitev. "Na ministrstvu govorijo o 37 pripravnikih, ki so prijavljeni na zavodu, mi pa govorimo o okoli 3000 diplomantih, ki letno diplomirajo na ustreznih fakultetah in bi lahko delali tudi na našem področju. Realna ocena je, da je teh ljudi, ki trenutno iščejo pripravništvo, 500," je dejal.

Shoda se je udeležil tudi predsednik Sindikata centrov za socialno delo Perica Radonjič. V svojem nastopu je opozoril, da je kadrovski položaj na centrih za socialno delo postal nevzdržen, in da zato ne ve, ali bodo centri še uspeli izpolnjevati zakonsko predpisane naloge. "Zato potrebujemo socialne delavce. Potrebujemo pa tudi mlade in njihov zanos," je dejal.

Protest je pripravila Študentska skupina za ureditev pripravništva v socialnem varstvu, podprli pa so ga tudi Študentska organizacija univerze v Ljubljani in Študentska organizacije Slovenije ter nekatere druge mladinske organizacije, s svojim nastopom na shodu pa tudi nekateri znani slovenski reperji.

Malo pred 12. uro se je shod zaključil, saj so se predstavniki organizatorjev sestali s predstavniki ministrstva, s katerimi naj bi skušali doseči dogovor o tem, kako reševati problematiko. prirpavništev.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste