Slovenija

Del poštnih delavcev grozi z opozorilno stavko 1. junija

STA
17. 4. 2015, 15.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Sindikat poštnih delavcev KS 90, ki je eden od dveh reprezentativnih sindikatov za zaposlene na Pošti Slovenije, je ta teden napovedal opozorilno stavko za 1. junij, če se z vodstvom družbe ne bodo uspeli dogovoriti glede protokola za reševanje kadrovske problematike. Vodstvo Pošte zavrača očitke sindikata, ki je sicer manjši od obeh v družbi.

STA

Predstavniki obeh reprezentativnih sindikatov so se sicer že 26. marca sestali s predstavniki Pošte Slovenije, na sestanku pa naj bi se med drugim dogovorili, da se bodo v zvezi s protokolom, ki ureja problematiko viška oziroma manjka ur, produktivnosti, izrabe dopustov ter bolniških odsotnosti, znova sestali.

Kot je v sporočilu zaposlenim zapisal predsednik sindikata Saša Gržinič, naj bi jim predstavniki delodajalca na sestanku zagotovili, da protokol brez obravnave pripomb in predlogov obeh reprezentativnih sindikatov ne bo začel veljati. Že nekaj dni pozneje so vsem poštam, poslovnim enotam ter strokovnim službam posredovali okrožnico, v kateri so objavili napotke za organiziranost dela.

"Ker je do tega prišlo brez predhodno dogovorjenega usklajevanja s sindikatoma, je več kot očitno, da se je poslovodstvo odločilo prelomiti dano besedo. In to kljub temu da smo že na marčnem sestanku jasno povedali, da je predlagana vsebina protokola nesprejemljiva in v delu, ki se nanaša na organizacijo dela na poštah, nezakonita," je zapisal Gržinič.

Ob tem je dodal, da so že na sestanku tudi napovedali, da bodo v primeru, da bo protokol sprejet v predlagani obliki, nezakonitost organizacije dela prisiljeni dokazati po sodni poti in hkrati zaostriti aktivnosti.

Ker enostransko potezo delodajalca razumejo kot odstop od socialnega dialoga, so delodajalca pisno pozvali, naj navodila v okrožnici prekliče in v najkrajšem možnem času skliče že dogovorjeni sestanek z reprezentativnima sindikatoma. Odgovor pričakujejo v osmih dneh, v nasprotnem primeru bodo 1. junija opozorilno ustavili delo.

Na Pošti Slovenije so danes za STA potrdili, da so prejeli obvestilo omenjenega sindikata, ob tem pa dodali, da gre za manjšinski sindikat, ki šteje 335 članov od skupaj skoraj 6000 zaposlenih v družbi, in da pri dopisu ne gre za uradno napoved stavke. Hkrati so v vodstvu Pošte dodali, da navedbe sindikata ne držijo.

Kot so poudarili, je njihova naloga racionalna organizacija dela, ki je v izključni pristojnosti vodstva in strokovnih služb. Njihova dolžnost je, da o sprejetih ukrepih obvestijo sindikate in vse zaposlene, kar so na sestanku 26. marca tudi storili in obenem izrazili pripravljenost, da strokovne službe dodatno pojasnijo sprejete ukrepe na ločenih sestankih s sindikati.

"Vsi pripravljeni ukrepi so po pridobljenih strokovnih mnenjih skladni s predpisi," trdijo na Pošti Slovenije, kjer si bodo ne glede na vse še naprej prizadevali za dialog z obema reprezentativnima sindikatoma glede vseh odprtih vprašanj.

Sicer pa, so še dodali, Pošta Slovenije opravlja storitveno dejavnost, zato delež stroškov dela v strukturi dosega 70 odstotkov vseh stroškov poslovanja družbe. Racionalizacija poslovanja je zato po njihovem nujno potrebna za dolgoročno zagotovitev socialne varnosti zaposlenih.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste