Slovenija

Gantar od SMC pričakuje alternativo za Fakina

STA/J.P.
17. 4. 2015, 14.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Podpredsednik DeSUS Tomaž Gantar poziva zlasti SMC naj ob nasprotovanju novemu mandatu Sama Fakina na čelu ZZZS predlaga alternativo. Za STA je danes ocenil tudi, da pri zdravstveni reformi vlada zapravlja čas. Tako pričakuje, da bo zanjo zastavil besedo in prevzel odgovornost premier Miro Cerar.

Mediaspeed

Sedanja ministrica Milojka Kolar Celarc ima po Gantarjevem mnenju boljše možnosti za reformo, kot jo je imel sam, ko je bil na njenem mestu, saj so sedanje koalicijske stranke bistveno bolj dovzetne za potrebne spremembe v zdravstvu. Kot je dejal, je bil on v svojem mandatu prepuščen samemu sebi, v koaliciji pa je imel partnerje, ki so na problematiko v zdravstvu gledali diametralno nasprotno. Če bi ubral pri reformi srednjo pot, bi po njegovih besedah nastal zmazek od reforme, pod katerega se ne bi podpisal.

Po Gantarjevih besedah do zdaj o zdravstveni reformi sicer še niso vsebinsko razpravljali, bo pa vsebinske teme po njegovih besedah prinesla strategija v zdravstvu, ki naj bi bila na mizi v kratkem. Ob tem pa se mu zdi priprava analize zdravstvenega sistema zapravljanje časa, saj ta po njegovih besedah ne bo odgovorila na ključna vprašanja.

Komentiral je tudi iskanje novega direktorja Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana in generalnega direktorja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

Mandatno-volilna komisija DZ je namreč v četrtek državnemu zboru sklenila predlagati, naj ne da soglasja Samu Fakinu za tretji mandat na čelu ZZZS. Nekdo, ki je osem let na položaju, je po Gantarjevem mnenju verjetno pokazal, kaj želi na tem področju narediti, po drugi strani pa si je v takšnem obdobju verjetno pridobil tudi nasprotnike in nekaj upravičenih kritik.

Za Gantarja je zato pomembno vprašanje, ali ima Fakin kakšnega dobrega protikandidata. A sam tega ni zasledil. Če bo razpis treba ponoviti, je po njegovih besedah toliko večja obveza politike, predvsem največje vladne stranke, da najde strokovno dobrega kandidata, ki bo protiutež Fakinu.

V DeSUS so za zdaj glede podpore Fakinu razdeljeni, vendar pa bo kandidat še odgovarjal na nekatera vprašanja poslanske skupine, je pojasnil Gantar, ki bi Fakina podprl, dokler pač ni alternative.

Tudi dolgotrajno čakanje na novega direktorja UKC Ljubljana po Gantarjevem mnenju ni dobro. To funkcijo pa bi po njegovem mnenju moral zasesti zdravnik ali nekdo s tega področja, ki ima sicer tudi druga znanja. UKC Ljubljana ima namreč po Gantarjevih besedah poleg enormnih finančnih težav marsikje težave z odnosi in komunikacijo.

Ob tem sicer razume, da mora imeti novi direktor soglasje ministrstva za zdravje oziroma ministrice, obenem pa mu ne smejo prehudo nasprotovati lobiji, ki imajo po Gantarjevem mnenju še dokaj močan vpliv na sam izbor.

Je pa še spomnil, da noben od omenjenih dveh razpisov ni presenečenje. "Če zavračajo kandidate, ki jih je bilo kar nekaj - pri ZZZS manj, pri UKC več - pričakujem, da bodo s primerno izbiro in predlaganjem kandidata pohiteli," je na največjo vladno stranko še apeliral Gantar.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste