Slovenija

Preiskovalna komisija za Teš 6 želi dokumente več institucij

STA
17. 4. 2015, 15.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Parlamentarna preiskovalna komisija za ugotavljanje politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij pri investiciji v šesti blok Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6) je danes zasedala na drugi seji in sklenila, da bo od več družb in državnih institucij zahtevala gradiva, ki se nanašajo na predmet preiskave.

Komisija je sprejela sklep, v skladu s katerim bo v okviru pripravljalnih preiskovalnih dejanj zahtevala gradiva, ki se nanašajo na predmet preiskave, in sicer od Holdinga Slovenske elektrarne, Termoelektrarne Šoštanj, Premogovnika Velenje, vlade, pristojnih ministrstev in Slovenskega državnega holdinga, Komisije za preprečevanje korupcije, policije in specializiranega državnega tožilstva ter Mestne občine Velenje in občine Šoštanj, so sporočili iz komisije.

Njen predsednik Matjaž Hanžek (ZL) je za STA pojasnil, da veliko dokumentov že imajo, "a zanesljivo kateri še manjkajo". Gradivo, ki ga že imajo in ga bodo še dobili, bodo najprej dobro preučili, saj je tako količinsko kot tudi vsebinsko zelo obsežno.

Hanžek pričakuje, da bodo lahko začeli v začetku junija tematiko obravnavati in analizirati bolj vsebinsko. "Takrat se bomo počasi odločili, koga bomo povabili kot pričo," je dejal.

Na vprašanje, ali je prepričan, da bodo dobili vse podatke, saj se pogosto zgodi, da so označeni z oznako 'interno' ali 'zaupano', je Hanžek dejal: "Moram biti prepričan." Ob tem je dodal, da ima tudi DZ pravico do seznanitve z internimi podatki, s katerimi bo temu primerno tudi ravnal.

Pobudniki parlamentarne preiskave so poslanci ZL, pod zahtevo za preiskavo pa so se podpisali še poslanci SMC, DeSUS, NSi, SD in ZaAB.

Komisija bo pod lupo vzela obdobje od leta 2003, glede na ugotovitve v teku preiskave pa bi se to obdobje lahko še razširilo. Projekt, katerega vrednost se je s 600 milijonov evrov povzpela na zdaj ocenjenih 1,428 milijarde evrov, že od začetka vzbuja dvome o upravičenosti, ekonomičnosti in transparentnosti, pod drobnogled ga je vzelo več institucij, tudi policija.

Za projekt jamči tudi država, ki je dala poroštvo za 440 milijonov evrov vredno posojilo Evropske investicijske banke. V Šoštanju so v zameno za poroštvo med drugim obljubili, da vrednost investicije ne bo presegla 1,3 milijarde evrov in da cena premoga ne bo presegla 2,25 evra za gigajoul, a sta ti dve zavezi že kršeni.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste