Slovenija

Naša država jemlje tudi mrtvim

Žiga Kariž
13. 4. 2015, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Če se življenje Slovenca konča, še preden mu davčna uprava pošlje informativni izračun dohodnine, se lahko njegovi dediči za denar, ki ga je državi plačal preveč, obrišejo pod nosom. O tem, ali bodo dediči denar prejeli, odloča predvsem dan smrti.

Profimedia

Večina Slovencev del svojih dohodkov vsak mesec nameni tudi akontaciji dohodnine. Torej vsak mesec nakaže državi določen znesek in s tem poravnava davčne obveznosti, ki v resnici še niso nastale. Koliko smo državi dolžni za preteklo leto, namreč običajno izvemo šele konec marca ali na začetku aprila. Od plačane akontacije je odvisno, ali bomo morali državi še kaj doplačati ali pa nam bo kaj vrnila. A včasih si država vzame tudi tisto, kar je bilo plačanega preveč.

In res. Kdo bi razumel te zakone? Na davčni upravi so nam suhoparno razložili: »Osmi odstavek 267. člena Zakona o davčnem postopku določa: Če davčni zavezanec umre pred odpremo informativnega izračuna dohodnine oziroma pred vložitvijo napovedi, ni izračuna in poračuna dohodnine na letni ravni. Akontacija dohodnine se šteje kot dokončen davek.«Oče naše bralke je na žalost 25. marca umrl. Informativni izračun dohodnine, ki je kljub njegovi smrti prišel na njegov dom, je pokazal, da je v letu 2014 državi plačal 632 evrov preveč. A dediči se lahko za ta denar obrišejo pod nosom.

Takole nam je razložila bralka: »V torek, 7. 4. 2015, smo bili na Davčnem uradu Novo mesto, kjer so zadržali informativni izračun. Rečeno nam je bilo, da nismo upravičeni do izplačila dohodnine, ker je oče umrl 25. 3. 2015, na izračunu pa je datum 31. 3. 2015. Če bi bil na izračunu datum pred 25. 3. 2015, bi pa bilo izplačano. Po moji kmečki pameti je dohodnina za preteklo leto in očitno je lansko leto preveč 'odvajal', tako da ... Ma, kdo bi razumel te naše butalske zakone.«

Arhiv Svet24

Lahko si mislimo, da je država pač želela zadeve malce poenostaviti in mislila predvsem na tiste dediče, ki bi drugače morali v imenu svojih prednikov dohodnino še doplačati. A dolgove do države se vedno plačuje iz dediščine, pa še to le, če bi doplačilo znašalo več ko 80 evrov. Glede na statistične podatke je že vrsto let več tistih, ki dobijo dohodnino vrnjeno, kot tistih, ki jo morajo doplačati. Lansko leto smo morali zavezanci 38,4 milijona evrov doplačati, kar 59,3 milijona evrov pa je morala država vrniti. V segmentu upokojencev oziroma starostnikov je takih, ki bi morali dohodnino doplačati, izredno malo. Zakaj država razlikuje med tistimi, ki umrejo pred prejemom informativnega izračuna dohodnine, in tistimi, ki umrejo pozneje, nam ni jasno. Še manj pa, zakaj država meni, da je upravičena do preveč plačanega davka.

Zanimivo je, da statistični podatki kažejo, da največ ljudi umre v zimskih mesecih. Podatki za leto 2012 kažejo, da največ Slovencev umre prav marca, torej tik preden dobijo informativni izračun dohodnine.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste