Slovenija

Z obiskom češkega premierja nadaljevanje niza srečanj na najvišji ravni

STA / T.C.
12. 4. 2015, 20.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Na uradnem obisku v Sloveniji bo v ponedeljek in torek češki premier Bohuslav Sobotka. Poleg gostitelja, premierja Mira Cerarja ga bosta sprejela predsednik republike Borut Pahor in predsednik DZ Milan Brglez. Sobotko bo spremljala gospodarska delegacija in na GZS ob robu obiska pripravljajo slovensko-češko poslovno konferenco.

Reuters

Vsi ti dogodki se bodo zvrstili v ponedeljek, medtem ko bo torek bolj sproščen. Na drugi dan obiska si bo namreč češki gost, ki ga bo spremljala soproga Olga, ogledal Postojnsko jamo, obiskal turistično kmetijo - tam ga bo na kosilu gostil zunanji minister Karl Erjavec - in se udeležil otvoritve potujoče češke razstave Vojni fotografi v Parku vojaške zgodovine v Pivki.

Kot so sporočili z urada vlade za komuniciranje, bo med glavnimi temami pogovorov krepitev že tako dobrega dvostranskega sodelovanja med državama na političnem področju, na področju gospodarstva, infrastrukture in kulture. Teme pogovorov bodo tudi nadaljnje sodelovanje v okviru EU in aktualne mednarodne teme, kot sta Ukrajina in boj proti terorizmu.

STA

S predsednikom češke vlade, sicer vodjo socialdemokratske stranke, se bo nadaljeval niz srečanj med slovenskimi in češkimi politiki na najvišji ravni. Pahor je pred letom dni gostil češkega predsednika Miloša Zemana, novembra lani je Češko obiskal Erjavec, februarja letos pa se je v Sloveniji mudil še predsednik češke poslanske zbornice Jan Hamaček.

Vmes se je Pahor decembra v Pragi udeležil vrha predsednikov šestih srednjeevropskih držav - višegrajske skupine, ki jo sestavljajo Češka, Slovaška, Poljska in Madžarska, ter Slovenije in Avstrije. Gre za format, ki so ga poimenovali Višegrad plus.

Pahor je srečanje takrat označil za enega najpomembnejših zunanjepolitičnih mejnikov Slovenije, saj se ta z njim po več kot 20 letih umešča v krog višegrajske skupine in skupaj z Avstrijo postaja partnerka četverice na najvišji ravni.

Kot je še poudaril, je to pomembno, ker krepi srednjeevropsko identiteto Slovenije in jo uvršča v družino s članicami EU, s katerimi ima mnogo primerljivih prednosti in sorodnih težav ter je z njimi zgodovinsko povezana.

Slovenski politiki sicer na srečanjih s češkimi kolegi vedno izpostavljajo pomen poglabljanja sodelovanja z višegrajsko četverico, saj da se Slovenija čuti kot del srednjeevropskega prostora.

STA

Posebna pozornost je namenjena krepitvi gospodarskega sodelovanja, še posebej na področju infrastrukture in transporta ter energetike. Prvo mesto praviloma pripade Luki Koper, katere zaledje sega čez Srednjo in Vzhodno Evropo. Za krepitev sodelovanja so sicer nujne izgradnja drugega tira ter modernizacija tako samega pristanišča kot slovenskih železnic.

Dvostransko gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in Češko je zelo dobro, a obstajajo še številni potenciali za krepitev. Državi sta vse do začetka krize iz leta v leto napredovali glede menjave blaga in storitev ter investicij. S krizo se je ta ugoden trend malce ustavil, a se sedaj že pet let zapored znova izboljšuje.

Blagovna menjava v zadnjih letih tako občutno presega milijardo evrov letno, kar uvršča Češko v prvo deseterico zunanjetrgovinskih partneric Slovenije. Menjava je bolj ali manj uravnotežena. Češka je med drugim izrazila interes za sodelovanje v procesu privatizacije v Sloveniji.

Sobotko bo na tokratnem obisku v Sloveniji spremljala manjša delegacija čeških gospodarstvenikov, ki želijo navezati stike s potencialnimi slovenskimi partnerji. V njej so med drugim predstavniki prehrambne industrije, gradenj in inženiringa, železniške opreme, ponudbe kopalniške opreme, investicij v zasebni kapital ter kadrovskega in poslovnega svetovanja.

GZS v sodelovanju z agencijo Spirit tako v ponedeljek organizira češko-slovenski poslovni forum, udeležence katerega bosta nagovorila tudi premierja obeh držav.

Arhiv Svet24

Tako kot Slovenija je tudi Češka članica EU od leta 2004, a zaenkrat ni prevzela evra, bi pa naj ta korak naredila v prihodnjih letih.

Glede Zahodnega Balkana državi delita stališče, da EU v luči drugih kriznih žarišč nanj nikakor sme pozabiti, da mora v regiji ohraniti aktivno vlogo ter da mora ohraniti perspektivo članstva za države v tej regiji.

Glede krize v Ukrajini se Slovenija in Češka strinjata, da je nujna politična rešitev na podlagi spoštovanja ukrajinske neodvisnosti, suverenosti in ozemeljske celovitosti, ter si želita spoštovanja mirovnih dogovorov iz Minska.

Ko gre za gospodarske sankcije, ki jih je EU zaradi Ukrajine uvedla proti Rusiji, sta državi med tistimi, ki z njihovim podaljševanjem ne želita hiteti in nista prepričani v njihovo učinkovitost. Erjavec je nedavno ocenil, da te sankcije po mnenju Slovenije ne bodo pripeljale do rešitve ukrajinske krize.

Precej pozornosti zaradi svojih - po mnenju mnogih proruskih stališč - je sicer deležen Zeman, a se Sobotkova vlada pri tem od predsednika distancira. V zadnjem času je Zeman razburil z načrti, da se za razliko od drugih zahodnih voditeljev udeleži vojaške parade ob dnevu zmage 9. maja v Moskvi. V petek je sicer sporočil, da bo šel le v Moskvo, ne pa na parado.

Reuters

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste