Slovenija

Mlada Anja Serec ni bila uspešna v bitki za sto tisoč evrov odškodnine

T.R.
9. 4. 2015, 18.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Sodišče je na ponovljenem sojenju zavrnilo tožbo Anje Serec, ki se je podala v sodno bitko zaradi izgubljenega otroštva. V vnovičnem postopku je ugotovilo, da so sodišča v Murski Soboti in druge pristojne službe ravnali v skladu z načelom zakonitosti.

Svet24

Komaj polnoletna Anja Serec, ki se je podala na trnovo pot tožarjenja zaradi boja za skrbništvo, na ponovljenem sojenju ni bila uspešna. Sodišče je namreč tudi v drugo zavrnilo njeno tožbo, s katero je od države zahtevala sto tisoč evrov.

»Okrožno sodišče v Ljubljani je tudi v ponovnem postopku ugotovilo, da so sodišča v Murski Soboti in druge pristojne službe ravnali v skladu z načelom zakonitosti, zato jim ni mogoče očitati nobenih napak, ki bi predstavljale protipravnost. K postopku predodelitve in izvršbe nad takrat še mladoletno tožnico je po mnenju sodišča prispevalo nepopustljivo in brezkompromisno ravnanje obeh staršev, predvsem matere, ki ni spoštovala nobene odločitve sodišča,« je zapisano v sodbi.

Za bolnišničnimi zidovi je ostala približno eno leto, vse dokler je niso februarja 2009 po zaslugi Francija Matoza znova dodelili materi. 

Serčeva, prej se je pisala Sekolovnik, se je odločila za tožbo, ker meni, da so državni organi odpovedali v postopku skrbništva v njenem primeru. Ko je bila stara sedem let, sta se starša ločila. Takrat se je začel pravi sodni boj za skrbništvo. Anja je bila večkrat dodeljena materi, četrtič, leta 2007, pa očetu. A deklica nikakor ni želela živeti z njim in je ves čas vztrajno ponavljala, da želi živeti z materjo. Kot razlog, da noče bivati pod skupno streho z očetom, je navajala, da jo je spolno zlorabil. Njenih očitkov na račun domnevnega ravnanja očeta izvedenka psihiatrične stroke na sodišču ni potrdila, ampak je dejala, da pri deklici ni našla nobenih posledic tovrstnega dejanja.

V bolnišnici kot v zaporu

Leta 2008 je dekličino gorje dobilo nove razsežnosti. Mama je ni hotela predati v očetovo skrbništvo, zato je na njena vrata potrkal izvršitelj in izpeljal postopek odvzema deklice. V njem se je deklica branila na vse pretege, a ni pomagalo. Serčevo so odpeljali na psihiatrični oddelek ljubljanske pediatrične klinike, nato pa so jo premestili v otroško bolnišnico v Šentvidu pri Stični, po njenem zatrjevanju brez odločbe sodišča, brez vsakršne pravne podlage. Po njenih besedah je bila v bolnišnici prisilno hospitalizirana, čeprav je bila povsem zdrava. Tu se je počutila kot v zaporu. O svoji situaciji in občutkih je pisala raznim institucijam in jih obveščala o razmerah. Za bolnišničnimi zidovi je ostala približno eno leto, vse dokler je niso februarja 2009 po zaslugi Francija Matoza znova dodelili materi. 


Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste