Slovenija

Banke polne kriminalcev, sedi še nihče

Žiga Kariž
26. 2. 2015, 06.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Policija je podala kar 168 kazenskih ovadb zaradi 180 sumov kaznivih dejanj, ki so jih zaznali v slovenskih bankah. A kazni za tiste, ko so našo državo spravili na kolena, še ni.

STA

Vedno bolj je jasno, da pri ustvarjanju finančne jame, v katero smo padli po zaslugi bank, ni prišlo samo zaradi manjših zmot, napačnih ocen in zunanjih vplivov. Policisti so namreč od leta 2012 pa do danes po poročanju časnika Delo zaznali kar 180 sumov kaznivih dejanj, do katerih je prišlo zaradi malomarnosti ali pa celo z naklepom. Glede na številke bi pričakovali, da bodo slovenski zapori polni bančnikov, zaradi katerih mora cela država varčevati in se zadolževati. A ne. Sodišča so do zdaj izrekla le sedem sodb. Med temi sedmimi bomo zaman iskali katero od znanih bančnih imen.

STA

Jože Tanko je že januarja zahteval podatke o preiskavah v bankah.

Po do zdaj zbranih podatkih naj bi v dejanjih, ki jih preiskuje policija, prišlo do oškodovanja bank v višini nekaj čez 600 milijonov evrov. Največ nepravilnosti naj bi se zgodilo v naši največji banki, NLB, sledijo pa ji NKBM, Factor banka, Probanka in Banka Celje.

NLB je v okviru pregleda in analize največjih problematičnih strank lani identificirala 64 posameznih sumov kaznivih dejanj, ki so jih storile osebe zunaj in znotraj banke, pregledi pa se nadaljujejo. Nacionalnemu preiskovalnemu uradu so z 21 kazenskimi ovadbami odstopili 34 sumov, ostalim enotam policije pa s 30 ovadbami 30 sumov kaznivih dejanj. V okviru temeljitega pregleda 200 največjih problematičnih strank banke poteka tudi preverjanje in preiskovanje morebitnih sumov kaznivih dejanj in odškodninske odgovornosti posameznikov, so sporočili iz NLB.

Kljub velikemu številu ovadb so sodišča do zdaj izrekla le sedem sodb.

O tem, koliko naj bi bilo v resnici ovadb, pa v javnosti krožijo različne številke. Poslanec JožeTanko je januarja dobil od vlade podatek, da naj bi bile v letih 2013 in 2014 podane prijave zoper 116 oseb zaradi 82 kaznivih dejanj. Boštjan Jazbec, guverner Banke Slovenije, je pred dnevi govoril o 107 prijavah kaznivih dejanj; kot smo zapisali, pa je časnik Delo včeraj poročal o kar 168 kazenskih ovadbah.

Veliko število prijav znotraj NLB poznavalci pripisujejo prihodu Roka Praprotnika, nekdanjega člana KPK, v to podjetje. Napredek pri zaznavanju kaznivih dejanj je opaziti tudi pri Banki Slovenije, znotraj katere od lanskega marca deluje tudi posebna inšpekcijska skupina, ki jo vodi Mejra Festić, ter pomaga policiji in specializiranemu državnemu tožilstvu pri odkrivanju in pojasnjevanju spornih bančnih praks.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste