Slovenija

Vipavski Ekolat pred obratovanjem zaposluje

Polona Krušec
17. 2. 2015, 20.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Ekolat je tik pred zagonom proizvodnje mocarele. V tovarni opravljajo še zadnja obnovitvena dela, hkrati pa zaposlujejo nove delavce, razgovori menda že potekajo. Začnejo marca.


Kdaj bo vipavsko mleko dobro za mocarelo?
Kar 25 večjih mlekarjev je na Vipavskem, ki so se z vodjo Ekolata, Selčanom, pogovarjali o možnosti odkupa surovine. Besede so menda ostale v zraku, dokončnega ni nič, upanje domačinov pa se počasi izgublja. Trenutno mleko odvažajo v Italijo, kjer so plačila takojšnja. Verjetno bodo Selčana še obiskali in nadaljevali pogovore z njim. Prvi vlak pa je že mimo.

Mlekarno Vipava je slovensko-italijanska družba Ekolat prevzela pred letom in pol. Sporočila je, da bo za potrebe svoje dejavnosti obrat najprej prenavljala, potem pa naj bi že lani zagnala proizvodnjo. Termin zagona se je večkrat zamaknil, ker prenova ni potekala tako hitro, zdaj pa Peter Selčan, vodja družbe, napoveduje, da dela zaključujejo in že pridobivajo kader.

»Trenutno smo v fazi pogovorov z novimi sodelavci. V prvi fazi bomo zaposlili 12 delavcev, pozneje pa še kakšnega, saj se bo tudi količina predelave mleka povečala,« pove Selčan. Nekdanji zaposleni v mlekarni so se nadejali, da bodo imeli prednost v Ekolatu, ko bo prišlo do zaposlovanja. Selčan pa pravi, da so vrata odprta čisto vsem. Kdorkoli bo nanje potrkal, bo imel možnost razgovora in zaposlitve. Pa naj bodo to nekdanji zaposleni v mlekarni ali drugi.

Prenova se je nekoliko zavlekla, ker je šlo za celosten poseg, ki je vključeval prenovo strehe pa tudi popolnoma novo opremo proizvodnih prostorov. Vse napeljave, odtoke, tlake ter montažo strojne opreme, ki so jo pripeljali iz Italije in sodi med najsodobnejše linije. Od »stare« mlekarne tako ni ostalo praktično nič, le ogrodje stavbe. Nekaj pomembnega pa le ostaja: nanoški sir z evropskim certifikatom. Na začetku ga bodo predelali le za vzorec, količina pa naj bi se povečevala. Na dan bodo sprejeli okoli 150.000 litrov mleka, vendar to ne bo vipavsko, temveč bo prišlo iz Gorenjske.

Dobavljal ga bo namreč  Mlekop iz Kranja  – gre za združene kmetijske zadruge, ki imajo v lasti 20 odstotkov družbe. Za nakup mlekarne se je sicer zanimalo več kot 20 kupcev. Slovensko-italijanska družba je bila očitno najboljši ponudnik, s katerim pa vipavski kmetje niso imeli sreče pri pogovoru o odkupu mleka. Razočaranje je bilo zato veliko. Trenutno jih kar nekaj mleko izvaža v Italijo, kjer so korektno plačani, za liter – 40 centov.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste