Slovenija

Afera komunalni prispevek

L. Markelj
17. 2. 2015, 19.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Bo občina petim občanom, ki so zaradi boja za nižji komunalni prispevek nastavili svoje hrbte za vse občane in pristali v sodnih postopkih, omogočila pravno pomoč? To vprašanje je na zadnji seji občinskega sveta izpostavil svetnik NSi Luka Luzar. Komunalna afera, ki je predlani in lani razburjala Šentjernejčane, je sicer že potihnila, saj je obrodila sadove.

L. Markelj

Občani so zlasti po zaslugi Civilne iniciative Glas ljudstva in opozicijske svetniške skupine občinskega sveta v prejšnjem mandatu, imenovane Ljudska alternativa, dosegli znižanje komunalnega prispevka. Afera je nedvomno vplivala tudi na razplet na zadnjih lokalnih volitvah in zamenjavo župana. A ta zgodba za nekatere še ni končana.

Zoper oba glavna akterja – vodjo Civilne iniciative Glas ljudstva Sama Hudoklina ter vodjo Ljudske alternative Alberta Pavliča – ter še zoper tri osebe iz CI (Vinko Stopar, Marjan Riosa, Samo Kečkeš) na novomeškem okrožnem sodišču potekajo različni kazenski oz. odškodninski postopki, ki jih je sprožil prejšnji župan Franc Hudoklin in menda tudi občina Šentjernej, kar naj bi pisalo na ovadbah.

»Ti ljudje niso imeli od tega nobene neposredne koristi, so pa mnogim olajšali plačilo. Zdaj, ko so v različnih postopkih, se morajo znajti sami, si sami plačevati drage odvetnike, morda tudi denarne kazni, za katere nimajo denarja,« je dejal Luka Luzar.

Župan Radko Luzar je dejal, da mora občina stati za takimi občani, ki so delali za dobro vseh, obenem pa je povedal, da mu je pooblaščena odvetniška družba Škerlj, ki sodeluje z občino, zagotovila, da občina Šentjernej zdaj ne toži nikogar in da ne vodi nobenega postopka zoper občane. Tudi do nedavnega direktor občinske uprave mag. Stane Galič je zagotovil, da občina Šentjernej v letih 2013 in 2014 v njegovi vednosti v zvezi s temi zadevami ni ovadila nobenega občana. »Če je to storil sam bivši župan in v čigavem imenu, jaz nisem bil obveščen, govori pa to javnost. Pravniških oz. odvetniških storitev za te zadeve občina z mojim naročilom ali vedenjem ni plačevala nikomur,« je še dodal.

Albert Pavlič, eden od peterice, ki je zaradi omenjenih aktivnosti pristal na sodišču, je prepričan drugače. Obljubil je, da bo na občino in vsem svetnikom dostavil originalne dokumente, ki pričajo o tem, da občane toži tudi občina. Predlagal je dva sklepa: da občina umakne vse tožbe s strani občine Šentjernej in župana kot institucije, saj takratni občinski svet o tem ni odločal in prejšnji župan o teh potezah tudi ni seznanjal občinskega sveta, ter da občina vsem toženim občanom zagotovi brezplačno pravno pomoč. Občani, ki so zaradi komunalne afere v sodnih postopkih, čeprav občinska uprava zatrjuje, da za plačila odvetnikom v teh primerih denar ni šel iz občinskega proračuna, menijo drugače in ugotavljajo, da nakazila odvetniški družbi sovpadajo z vloženimi kazenskimi ovadbami. A menijo, da je to stvar kontrole novega nadzornega odbora občine.

Svetniki so z osmimi glasovi za izglasovali oba sklepa, nekateri pa so glasno izrazili svoje pomisleke, češ da stvari niso najbolj jasne in se sploh ne ve dobro, kdo koga toži in zakaj. Odločen je bil Jože Švalj (SLS), ki je v prejšnjem mandatu sodil v koalicijski »glasovalni stroj« Franca Hudoklina: »Glasoval bom proti. Z nekaterimi ste zelo grdo delali, pljuvali ste tudi po meni, prižigali sveče, poškodovali ste nepremičnine v lasti občine … Zdaj pa od občine pričakujete brezplačno pravno pomoč?! Veste, kaj ste delali, zdaj pa za to tudi odgovarjajte!«

Ali in kako bo pet občanov dobilo brezplačno pravno pomoč, še ni jasno. To pomoč sicer ureja poseben zakon in je ne zagotavlja občina, ampak sodišča.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste