Slovenija

Sprejet novogoriški proračun v višini skoraj 50 milijonov evrov

STA/ mv
5. 2. 2015, 20.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Novogoriški mestni svetniki so na popoldanski seji potrdili proračun mestne občine v drugem branju. Ta predvideva za 49,5 milijona evrov in za milijon evrov manj prihodkov. Kljub številnim dopolnilom so jih svetniki na koncu potrdili sedem, ob koncu pa s 17 glasovi za in šestimi proti potrdili letošnji proračun.

Čeprav je župan Matej Arčon napovedal, da v letošnjem proračunu ne bo denarja za začetek novih investicij, so svetniki z dopolnili nekaj denarja le namenili tudi za kulturno dediščino. Svetnik Anton Harej (NSi) je s prerazporeditvami pridobil nekaj denarja za vzdrževalna dela na sakralni dediščini, na pobudo Gregorja Veličkova (Lista Gregorja Veličkova) pa so v načrt razvojnih projektov leta 2016 umestili nekaj denarja za obnovo gradu Kromberk.

Nekaj denarja bo po dopolnilih namenjenega tudi za programe tehnične kulture v novogoriški občini. Za povečanje sredstev na projektu čiščenja odpadnih voda v porečju reke Vipave bo nekaj denarja odvzetega pripravi projektne dokumentacijo za izgradnjo pokritega bazena.

Svetniki so se strinjali tudi, da bo novogoriška občina od leta 2016 nekaj denarja namenila tudi za sofinanciranje izobraževalnega univerzitetnega programa multimedija, ki ga v Novi Gorici preko Visokošolskega in raziskovalnega središča Primorske izvaja ljubljanska fakulteta za elektrotehniko.

Med spremembami predloga, ki so ga novogoriški svetniki v prvi obravnavi potrdili 15. januarja, je prišlo tudi do manjše prerazporeditve sredstev, ki jih bo proračun namenil za investicijsko vzdrževanje v krajevnih skupnostih.

Letos bodo med večjimi investicijami nadaljevali le z gradnjo centralne čistilne naprave, za katero mora novogoriška občina zagotoviti dobre tri milijone evrov lastnih sredstev, ter začeli z gradnjo nove športne dvorane ob osnovni šoli Dornberk. Zato pa bodo pripravili dokumentacijo za več novih investicij, ki bo tako pripravljena čakala na nove evropske ali državne razpise.

Arčon je sicer na sredini novinarski konferenci povedal, da sta v letošnjem letu predvidena dva rebalansa proračuna, s katerima bodo usklajevali dejanske prihodke z odhodki občine. Takrat bo lahko prišlo do novih prerazporeditev sredstev tudi za tiste namene, ki so bili mogoče sedaj izpuščeni.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov