Slovenija

Kje bo zapadlo največ snega?

STA/ mv
5. 2. 2015, 19.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

V pričakovanju obilnega sneženja - največ snega naj bi zapadlo v petek čez dan - in tudi močnega vetra bodo številne šole po državi v petek zaprte. Na Ajdovskem in Vipavskem, kjer piha zelo močna burja, so šolarji ostali doma že danes, zaprti so bili tudi vrtci in javni zavodi. Prepoved tovornega prometa so postopoma čez dan večinoma odpravili.

Nik Stanič

Obvezna uporaba verig velja na cesti za Pokljuko ter na prelazih Korensko Sedlo in Ljubelj. Zaradi nizkih temperatur je možna poledica ob gozdovih in na mostovih. Čeprav je bilo močnejše sneženje pričakovati že danes zvečer, bo po zadnjih podatkih Agencije RS za okolje najmočneje snežilo predvsem v petek do večera, medtem ko ponoči ni pričakovati toliko padavin. Predvidoma bo do sobote zjutraj v južni in jugovzhodni Sloveniji padlo od 30 do 60, drugod v notranjosti pa večinoma od 20 do okoli 30 centimetrov snega.

Burja se bo še krepila

Burja na Primorskem se bo še krepila. V Vipavski dolini sunki zdaj presegajo hitrost 120 kilometrov na uro. Najmočnejša bo predvidoma od danes ponoči do petka sredi dneva, na izpostavljenih mestih so možni sunki tudi nad 150 kilometrov na uro. Vetrovno bo tudi drugod po Sloveniji, predvsem v višjih legah. Veter bo prenašal sneg in gradil snežne zamete. Meteorolog Brane Gregorčič za petek vsem svetuje, naj se na pot z vozili odpravijo le, če je to res nujno. Za jugozahod Slovenije velja najvišja stopnja ogroženosti, v petek bo veljala tudi za jugovzhod. Za jugo- in severovzhodni del države danes velja oranžna stopnja ogroženosti, v petek pa bo ta stopnja veljala za severozahod, osrednjo Slovenijo in severovzhodni del države. Na Obali težave pričakujejo zaradi kombinacije visokega plimovanja z visokimi valovi. Najvišji valovi lahko nekaj sto metrov od obale dosežejo višino preko treh metrov. Morje pa lahko zaradi valov, zlasti v času visoke plime, poškoduje izpostavljene dele obale, predvsem na območju piranskega rta. Plimo je pričakovati ponoči okoli 23. ure in v petek v času do 9. do 11. ure.

Svet24

Tovorni promet poteka brez težav

Vodja tehnične službe na Darsu Andrej Sever je za STA povedal, da tovorni promet na državnih cestah trenutno poteka brez težav, saj so bile prepovedi že čez dan odpravljene. Nadaljnje ukrepe in morebitne prepovedi za tovornjake pa po njegovih besedah ni mogoče napovedati, saj bodo na Darsu ukrepali v skladu z razmerami. Promet za tovorna vozila so danes najprej sprostili na meji z Avstrijo, nato na italijanski meji, kasneje še na mejah s Hrvaško in Madžarsko. Sproščen je bil tudi tudi promet v notranjosti države z izjemo najbolj izpostavljenih delov. Prepoved za priklopnike in polpriklopnike še vedno velja na mejnih prehodih Gruškovje, Petrina in Babno Polje proti Hrvaški ter na mejnih Zavrč in Središče ob Dravi proti Sloveniji. Prav tako prepoved za priklopnike in polpriklopnike velja na cesti Ajdovščina-Col-Črni Vrh-Godovič- Spodnja Idrija. Za tovorni promet nad 7,5 tone je zaprta cesta Soteska-Črmošnjice-Črnomelj. Na primorski hitri cesti med cestninsko postajo Nanos in priključkom Selo ter na regionalni cesti Razdrto-Vipava-Ajdovščina je prepovedan promet za hladilnike in vozila s ponjavami ter avtobuse. Na cesti Selo-Nova Gorica in Tri hiše-Volčja Draga je prepovedan promet kamp prikolice, hladilnike in vsa vozila s ponjavami. Med Ajdovščino in Selom je prepovedan promet kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do osmih ton. Ponekod na Primorskem, predvsem med Postojno in Kozino, so zaradi burje snežni nanosi, na prometno-informacijskem centru voznikom odsvetujejo vožnjo na Ajdovsko. Zaradi močnega vetra je promet oviran ponekod na Štajerskem. Omejitev tovornega prometa po državi je ogrozila redno dnevno dostavo sestavnih delov za vozila, ki jih izdelujejo v novomeškem Revozu. Zaradi prepovedi prometa za polpriklopnike in priklopnike na slovenskih avtocestah in hitrih cestah ter posledičnega zaprtja mejnih prehodov za tovrstna vozila bodo v Revozu ob tri in pol delovne izmene.

Svet24

Nekatere šole bodo zaprte

Zaradi vremenskih razmer bo v petek zaprtih več kot sto osnovnih in 30 srednjih šol, seznam se lahko še dopolni. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je ob 16. uri objavilo dolg seznam, ki pa ga bodo danes še osvežili. Na večini šol bodo sicer zagotavljali varstvo za otroke, prevoz v šolo večinoma ni zagotovljen, ponekod morajo imeti otroci s sabo tudi malico, saj prehrane ta dan ne bodo organizirali. Pouk bodo nadomestili na eno od prihodnjih sobot.

Pošte skrbi za varnost zaposlenih

Pošta Slovenije zaradi napovedanega sneženja, burje in možnosti poledice v petek ne bo dostavljala pošiljk po celotni Sloveniji, saj sta ji primarnega pomena varnost in zdravje njenih zaposlenih, so danes sporočili iz družbe. Potek dostave v naslednjih dneh bodo določali sproti glede na vremenske razmere. Seznam pošt, ki bodo v petek morebiti zaprte, bo objavljen na spletnih straneh Pošte Slovenije www.posta.si. Zaradi oteženih vremenskih razmer po celotni Sloveniji bo tako prišlo do določenih zamud pri dostavi poštnih pošiljk. Pošiljke bodo dostavili takoj, ko bo mogoče.

Dars

Pazljivo na pločnikih

Večje količine snežnih padavin lahko povzročajo nevšečnosti tudi na pločnikih. Na strehah stavb se namreč kopiči vedno več snega, pojavijo pa se tudi ledene sveče, ki ogrožajo mimoidoče. Na ljubljanskem inšpektoratu so za STA povedali, da so lastniki dolžni pravočasno odstraniti sveče in sneg z zgradb, ni pa jim treba čistiti pločnikov ob njih. V trgovskih centrih opažajo, da se je prodaja lopat in snežnih frez v dneh obilnega sneženja povečala. Ponekod pa ugotavljajo, da se ljudje ne pripravijo na sneg pred sezono, pač pa tik pred zdajci.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov