Slovenija

Kmalu z višjimi položnicami za komunalo

STA/M.J.
26. 1. 2015, 18.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Ptujčani bodo že naslednji mesec prejeli nekoliko višje komunalne položnice, saj je mestni svet danes sprejel sklep o znižanju doslej stoodstotne subvencije omrežnine za občane na 65 odstotkov. Kot je povedal župan Miran Senčar, je šlo za enega od predvolilnih bonbončkov v preteklem letu, ki pa za občino pomeni dva milijona evrov manj denarja.

Arhiv Svet24

"Občina takšnega manjka ne more preživeti, zato smo s postopnim zniževanjem subvencije začeli že na današnji seji," je pojasnil Senčar in dodal, da so tokrat znižali le subvencijo za oskrbo z vodo, medtem ko so predlog za enak korak pri omrežnini za odvajanje in čiščenje odplak zaradi neusklajenosti tokrat še umaknili z dnevnega reda.

Tokratno znižanje subvencij bo za občane pomenilo za nekaj manj kot evro višje komunalne položnice, najverjetneje z marcem pa se občanom najstarejšega slovenskega mesta obeta precej občutnejši dvig cen komunalnih storitev. Po sedanjih izračunih vodstva občine bi lahko bile položnice v povprečju višje za skoraj pet evrov.

"Odločanje o tem smo na februarsko sejo preložili tudi zato, ker se moramo še enkrat sestati s Komunalnim podjetjem Ptuj in ponovno preveriti strukturo cene. Če bomo ugotovili, da se v tej da še kaj spremeniti, bo to pomenilo, da ne bo prišlo do tako visokega povišanja cen. Verjamem, da bomo še našli kakšne rezerve," je dejal Senčar.

Da je podražitev oskrbe z vodo nujna meni nekdanji ptujski župan in sedanji mestni svetnik Štefan Čelan, ki je že v času svojega mandata večkrat poudaril, da bo po desetletnem umetnem zadrževanju cen s strani države kmalu prišlo do ure streznitve. To področje bo po njegovem mnenju zato moralo zelo kmalu biti urejeno v skladu z evropsko regulativo, je še dejal Čelan.

Sicer pa je bilo pričakovati, da bodo ptujski mestni svetniki danes odločali tudi o proračunu za leto 2015, potem ko so prvo branje opravili že sredi decembra. A v županstvu so si za dokončno oblikovanje dokumenta vzeli nekaj več časa, kot so sprva načrtovali. Vzrok za to je po Senčarjevih besedah še vedno neznana dokončna višina povprečnine.

"V torek imamo naslednja usklajevanja glede povprečnine in zato bomo proračun sprejemali na februarski seji," je napovedal ptujski župan. Predlog, ki je bil dan v javno obravnavo, sicer predvideva občutno nižje številke od preteklih, saj predvideva vsega 27,4 milijona evrov prihodkov in 27 milijonov evrov odhodkov. Na račun zakonsko naloženih nalog bodo najbolj trpele investicije, ki naj bi jih bilo kar za tretjino manj.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste