Slovenija

Čez noč zaprla most v sečoveljske soline

Tilen Pajek
26. 1. 2015, 17.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Če so se še pred kratkim po mostu čez Jernejev kanal vozili težki tovornjaki, je gradbena inšpektorica čez noč odločila, da je most smrtno nevaren tudi za pešce.

Tilen Pajek

Gradbena inšpektorica je samo z ogledom in brez posebnih dokazil (na primer poskusa nosilnosti) določila, da je most do sečoveljskih solin pri vhodu Lera nevaren, in ga zaprla.

Prve dni je most sameval, na vhodu je stal varnostnik, vendar je te dni stanje bolj sproščeno. Sprehajalci, kolesarji in tekači se na postavljene oznake ne ozirajo in most nemoteno uporabljajo. Prebivalci in zaposleni v podjetju Soline so začudeni.

»Še včeraj so se čez most vozili 30-tonski tovornjaki. Danes pa je ta košček, ki soline povezuje s kopnim, nedostopen,« se čudi krajanka. Delavci Solin se morajo odslej na delovno mesto odpraviti po skoraj tri kilometre daljši poti. »Zdaj moramo peš hoditi v službo skoraj eno uro. Z dostopom čez most smo porabili nekaj minut,« opiše eden od delavcev.

tilen pajek

Če je lani krajinski park obiskalo 38.435 obiskovalcev, te dni gostov ne morejo sprejeti. Poletno hladno vreme jim je prineslo popolno izgubo, zdaj pa so pred novo preizkušnjo, pred katero jih je postavila država. »Praktično čez noč smo se morali znajti in nujne surovine oziroma sol prevažamo prek vode, kot smo to delali včasih. Stroški so narasli, poslovni sestanki pa potekajo v hotelih,« opisuje Klavdij Godnič, direktor družbe Soline.

Ministrica za okolje in prostor Irena Majcen si je most ogledala in pojasnila: »Vsa leta je ta most služil svoji namembi, še včeraj so čez njega vozili tovornjaki. Odločba še ni pravnomočna, toliko je meni poznano. To pa ne pomeni, da ne bomo nemudoma pristopili k reševanju zadeve.« Kot možna rešitev se omenja postavitev vojaškega pontonskega mostu.

tilen pajek

Popravilo 80 let starega mostu naj bi stalo od 150.000 do 300.000 evrov. Ministrica je te dni še pojasnjevala, da je težava tudi v tem, da most nima lastnika. Nekoliko nenavadno, če povzamemo izjavo vodje parka, Andreja Sovica: »Že od leta 2012 opozarjamo državo, ki je lastnica infrastrukture, na dotrajanost mostu, a ta doslej ni uspela zagotoviti finančnih sredstev.«

Most torej lastnika ima, ministrstvo pa naj bi zdaj sredstva za trenutno rešitev le našlo. Solinam inšpektorica nalaga obnovo mostu v treh mesecih od prejema odločbe in dodaja, da pritožba ne zadrži izvršitve.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste