Slovenija

Razkrivamo resničnega zmagovalca Kmetije!

Simon Rosc
12. 12. 2014, 07.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Ali potrebujete denar in ste razmišljali, kako bi lahko hitro in na legalen način prišli do zajetne vsote? Eden od načinov je zagotovo prijava v enega od resničnostnih šovov. A kaj ko obljubljena nagrada ne bo vaša v celoti, čeprav vam bo uspelo zmagati.

Planet TV, STA, Arhiv Svet24

Pred nekaj dnevi se je končal šov Gostilna išče šefa, ki je med vsemi slovenskimi resničnostnimi šovi tokrat postregel z eno najvišjih nagrad do zdaj. Zmagovalec šova je prejel 100 tisoč evrov nagrade. Pa jo je res? Pravzaprav jo je, če govorimo o bruto znesku in zanemarimo zajeten kos pogače, ki si jo tudi v tem primeru odreže država. A ne samo pri 100 tisočakih, temveč tudi pri nagradi 50 tisoč evrov, ki je pri nas bolj pogosta in jo bosta na svoj račun prejela tudi zmagovalec šova Kmetija: Nov začetek in Slovenija ima talent, je zgodba popolnoma enaka.

Planet TV, STA, Arhiv Svet24

Čeprav gre za sodelovanje v resničnostnem šovu, govorimo o nagradni igri, saj gre, kot so nas podučili v Finančni upravi, za nagrado, do katere posameznik pride z določenim znanjem, spretnostjo ali naključjem, zato je tudi obdavčitev takšna, kot velja za nagradne igre, torej kot vsak drugi dohodek oziroma mesečna plača. Najprej mora podeljevalec nagrade, v primeru resničnostnih šovov torej televizija, od nagrade plačati 25 odstotkov akontacije dohodnine, kar od 100 tisočakov nagrade pomeni plačilo 25 tisoč evrov, od 50 tisočakov pa 12.500 evrov. A pozor, to še ni vse, kar si vzame država. Ko dobi naslednje leto prejemnik nagrade domov informativni izračun dohodnine, mu srce lahko pade v hlače. Pri nagradi 100 tisoč evrov bo država skupaj z akontacijo dohodnine vzela debelih 40 odstotkov celotne nagrade, kar znese 40 tisoč evrov. To razliko od plačane akontacije – 15 tisoč evrov – pa bo moral poravnati igralec sam.

Nagradne igre so obdavčene na enak način kot naši mesečni prejemki.

Če naredimo kratek izračun, presenečeni ugotovimo, da dejanska vrednost nagrade, s katero lahko razpolaga na primer Valerio, ki je s kuharskim znanjem prepričal največ Slovenk in Slovencev, ni 100 tisoč evrov, temveč zgolj 60 tisoč evrov. Nekoliko manj požrešna je država, če gre za nagrado 50 tisoč evrov, a kaj dosti bolj prizanesljiva ni. V tem primeru zmagovalcu šova skupaj s 25-odstotno akontacijo dohodnine od ust odtrga 34 odstotkov nagrade. To pomeni, da država v svoj žep pospravi 17 tisočakov, zmagovalcu pa jih ostane 33.

Arhiv Svet24
Zmagovalec pretekle sezone - Valerio Lutman

Marsikdo izmed tekmovalcev šovov se pred zaključkom ne zaveda, kolikšen del nagrade, za katero se je pošteno namučil in prepotil, bo moral deliti z državo, zato marsikdo sotekmovalce podkupi z delom nagrade. In na koncu se hitro zgodi, da ostane skoraj praznih rok. Je pa zato na drugi strani država tista, ki si toliko bolj mane roke in morda iz tega pride kot dobitnica najvišje nagrade. Pri tem ne smemo pozabiti, da gre za čiste zneske, ki državi padejo tako rekoč z neba, in ne gre za zneske, ki bi zmagovalcu karkoli doprinesli k recimo pokojninskemu ali zdravstvenemu zavarovanju. Ni kaj, država je absolutna zmagovalka!

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste