Slovenija

Lastna verska skupnost – zakaj pa ne!?

S.R.
11. 12. 2014, 20.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Letos se je registriralo šest novih verskih skupnosti. Glede na zadnja leta je to kar precejšnje število, ki je najverjetneje posledica spremembe zakona. Za primerjavo, leto prej se za ta korak ni odločil nihče, leta 2012 pa le ena skupnost.

Arhiv Svet24
Fotografija je simbolična.

Čeprav je število registriranih verskih skupnosti pri nas v porastu, je to nekaj povsem normalnega. Direktor urada za verske skupnosti Gregor Lesjak upa, da se bo v prihodnjih letih registriralo še več skupnosti, saj je med temi takšnih, ki delujejo brez pravne oblike organizacije, med 160 in 180, medtem ko je tistih, ki so se odločile za registracijo, le 48. Med šestimi verskimi skupnostmi, ki so se registrirale letos, so Upasana – sanjava prostost duha, svetovnonazorska kozmološka skupnost; Čezvesoljska zombi cerkev blaženega zvonjenja; Evangelijska krščanska cerkev; Mednarodna skupnost Kairos krščanska cerkev; Verska skupnost enakih možnosti – VSEM in Krščanska koptska pravoslavna škofija Slovenije.

facebook

Lani na uradu ni bila registrirana nobena skupnost, leto pred tem se je registrirala Mitrova gnostična verska skupnost (MGVS), pred njo pa po letu 2007 ni bilo nobene registracije. Ministrica za kulturo, kamor verske skupnosti tudi spadajo, Julijana Bizjak Mlakar je letošnji porast registracij novih skupnosti pripisala posledici verske svobode. V zvezi z namigi, da gre pri nekaterih za provokacijo in izigravanje zakonodaje, je ministrica odgovorila, da so te verske skupnosti zadostile zakonsko določenim pogojem. Po njenih besedah tudi ni mogoče, da bi se z registracijo nekateri želeli izogniti plačevanju davka na nepremičnine, ki so ga oproščeni nekateri verski objekti.

Nekoliko bolj specifičen je bil pri izpostavitvi razloga za porast registracij Lesjak, ki je med razloge postavil spremembo registracijskih pogojev. Ob koncu preteklega leta se je namreč z novelo zakona o verski svobodi zapolnila pravna praznina, ki je nastala z razveljavitvijo strožjih kriterijev za registracijo – ti so določali, da lahko skupnost ustanovi najmanj sto oseb, ki morajo izkazati še deset let poprejšnjega delovanja.

Kakšni pogoji morajo torej biti po novem izpolnjeni za registracijo verske skupnosti?

Zakon opredeljuje, da se cerkev ali druga verska skupnost lahko registrira, če ima najmanj deset članov, ki so državljani Republike Slovenije ali tujci, ki imajo na njenem ozemlju prijavljeno stalno prebivališče. Skupaj s seznamom članov je treba pripisati njihove podatke (osebno ime, EMŠO oziroma datum rojstva in spol, državljanstvo in naslov stalnega prebivališča). Potrebujete še opis temeljev svojega verovanja v slovenskem jeziku, v katerem opredelite svoj verski nauk in svoje versko poslanstvo, svoje bogoslužje in druge verske obrede ter svoje morebitne verske praznike in ne nazadnje še temeljno versko besedilo cerkve ali druge verske skupnosti v integralnem besedilu.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste