Vipavska mlekarna je v fazi sanacije. Da jo potrebuje, je ugotovila italijanska družba Ekolat, ki jo je kupila. V prenovo so precej investirali. Vse kaže na to, da naj bi se njeno obratovanje začelo v prvem delu novega leta. Mlekarna bo mleko predelovala v mocarelo.
Domačina, ki živi od mlekarstva, najbolj skrbi, da ne bodo več odkupovali njihovega mleka. »Bojim se, da bodo sem vozili italijansko mleko ali pa mleko iz drugih regij države. Želim si, da razumejo, kaj mlekarna pomeni za dolino. Pomeni preživetje tistim, ki imamo kmetije. Hotel sem že obupati in opustiti to dejavnost, pa sem še vedno optimističen. Upam, da ne zaman. Kmalu bo jasno. Če ne drugega, naj našo regijo pri odkupu mleka upoštevajo prednostno.« Nekdanja zaposlena v mlekarni Vipava pa se zanaša na obljube Ekolata, da bo po sanaciji in začetku obratovanja spet zaposloval. Prednost bodo imeli seveda tisti, ki so v mlekarni že delali.
Če bo italijanska družba držala besedo, naj bi jih zaposlili okoli 15. »Odkar sem bila odpuščena iz mlekarne, nisem našla druge službe. Le priložnostna dela sem opravljala. Zato močno upam, da lahko računam na obljubo kupca našega obrata, da nas nekaj spet vzame nazaj, sicer ne vem, kaj bo,« nam je še povedala nekdanja zaposlena, ki z upanjem pričakuje začetek novega leta. Ob nakupu je sicer Ekolat obljubil tudi, da bodo še naprej proizvajali znameniti Nanoški sir, ki je leta 2011 postal zaščiteno živilo z označbo porekla na območju celotne Evropske unije.