Slovenija

Nove stranke na vidiku?

Črt Kaker
8. 11. 2014, 06.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Na desnici je v zadnjih tednih vse bolj pestro. Vse glasnejše so namreč govorice, da naj bi nekateri vidni desni intelektualci z Dimitrijem Ruplom na čelu pripravljali teren za ustanovitev nove stranke na desnici. Raziskali smo, kakšna je resnica.

STA

Teden pred kongresom Nove Slovenije bo svoj povolilni konklave imela tudi Janševa SDS.

Na desnici je v zadnjih tednih vse bolj pestro. Vse glasnejše so namreč govorice, da naj bi nekateri vidni desni intelektualci z Dimitrijem Ruplom na čelu pripravljali teren za ustanovitev nove stranke na desnici. Raziskali smo, kakšna je resnica.

Stanje v največji opozicijski stranki, SDS, ki jo že skoraj dve desetletji vodi Janez Janša, naj bi bilo vse bolj napeto. 22. novembra se namreč po poročanju portala Požareport pripravlja klavzura stranke, prva po letošnjih državnozborskih volitvah, kjer je Janšo gladko porazil aktualni premier Miro Cerar. Tako naj bi nekateri vidni člani SDS pred klavzuro poudarili, da se je treba o aktualnem položaju v stranki, ki vse bolj izgublja podporo, odkrito pogovoriti. Do 22. novembra pa naj bi bila tudi že znana odločitev ustavnega sodišča o začasni odredbi v pritožbi Janeza Janše zaradi odvzema poslanskega mandata. To pa naj bi bila po nekaterih špekulacijah ura resnice za prvaka opozicije, zato nekateri prihajajočo klavzuro vidijo kot prelomno.

Klavzure se bo po pričakovanjih udeležil tudi Janša, saj bo 12. novembra minila prva petina zaporne kazni, ki jo Janša prestaja od 12. junija. S tem si bo Janša po aktualnih predpisih pridobil pravico do vikend izhodov iz polodprtega zapora na Puščavi, kjer prestaja svojo kazen zaradi obsodbe v zadevi Patria. Že zdaj pa nad Janšo visi zavrnitev zadeve za varstvo zakonitosti. Na odločitev vrhovnih sodnikov se je že odzval in prek twitterja sporočil: »Za copy-paste natolcevanj iz prve sodbe sta Masleša in Žalikova potrebovala 5 mesecev prednostne obravnave.«

STA

Hkrati se vse pogosteje pojavljajo informacije, da se na desnici pripravlja teren za ustanovitev nove politične stranke, glavno vlogo pri tem pa naj bi po poročanju omenjenega portala imeli Dimitrij Rupel, Tone Jerovšek in Peter Jambrek ter nekateri iz mlajše, »liberalnejše« struje znotraj SDS.

A kot nam je zaupal naš vir, so to samo špekulacije. »Res je, da nekateri tipajo teren na desnici, a sedaj ni čas za ustanovitev nove stranke. Vse osebe, ki se omenjajo kot morebitni akterji, so preveč povezane s stranko SDS, da bi jih desni volivci dojeli kot nove obraze, vredne zaupanja. Taka stranka bi bila samo Janšev satelit in bi do naslednjih volitev povsem pogorela,« je prepričan naš vir, ki dobro pozna razmere na desnem političnem polu. »Slišal sem nekatere govorice, da nekateri vidni člani stranke SDS niso zadovoljni s stanjem v stranki, a sama ustanovitev nove stranke ne bi rešila teh problemov. Šele ko bo v stranki prišlo do velikega poka, bo vzpostavljena možnost, da se stanje prevetri,« nam je še zaupal naš vir. Edina stranka do zdaj, ki ji je vsaj na začetku uspelo prepričati desne volivce, je bila Virantova stranka, ki je nastala ravno po sporu med Janšo in Virantom, je med pogovorom pripomnil naš vir.

»Vsi, ki poznajo situacijo v Sloveniji, vedo, da je edini primerni čas za ustanovitev stranke pred parlamentarnimi volitvami. Tako smo dobili Pozitivno Slovenijo in Stranko Mira Cerarja, ki sta vsaka na svojih volitvah pometli s konkurenco, ter Državljansko listo pred štirimi leti in Združeno levico letos, ki jima je na volitvah uspel veliki met in preboj v parlament,« je še poudaril naš vir.

Dejstvo je, da je letošnji povolilni čas za desnico namenjen očiščevanju in iskanju lastne identitete. Klavzura Janševe SDS in kongres Nove Slovenije, o katerem smo že pisali, bosta po mnenju mnogih nakazala, po kakšni poti bodo krenile omenjene stranke in desnica na splošno.






Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste