Slovenija

V Kranju bo vroče

Peter Šalamon
8. 10. 2014, 18.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Po prvem krogu županskih volitev v Mestni občini Kranj rezultati kažejo, da bo potreben drugi krog. Da sta se vanj uvrstila Boštjan Trilar in Mohor Bogataj, ni nobeno presenečenje. Če že niso presenetili izidi volitev, pa je bilo presenetljivo, da je v prvem krogu slavil Trilar, česar javnomnenjske ankete niso napovedovale.

V Kranju bo v drugem krogu, kot vse kaže, šlo na nož, kar je bilo čutiti že kmalu po razglasitvi prvih rezultatov. Boštjan Trilar, katerega podporniška lista Več za Kranj bo v mestnem svetu zasedla največ mest, je dosedanjega župana Mohorja Bogataja takoj napadel, češ da ima prikrito podporo SDS, o čemer se je v Kranju veliko govorilo. SDS namreč v prvem krogu ni podprla nobenega od kandidatov, vendar je bilo iz njihovih izjav jasno razbrati, da podpirajo Bogataja. Ta se je na očitke odzval z besedami, da ima podporo zagotovljeno le od dveh strank, bo pa pred drugim krogom vesel tudi vsakršne druge podpore. A najverjetneje se bo videlo že kmalu, kdo v resnici podpira Bogataja in ali mu roko na ramenih drži tudi Janševa SDS.

Tudi na Trilarja so leteli številni očitki. Občani Kranja so denimo v svoje nabiralnike prejeli anonimko, ki mu je očitala marsikaj, najbolj pa to, da je brez prave izobrazbe. Veliko očitkov pa je letelo tudi na njegovo kampanjo. Po mnenju mnogih naj bi namreč krepko presegel finančne omejitve. Govorilo se je celo, da se Trilar na to požvižga in da bo brez težav poravnal kazni, če bo do njih prišlo. Trilar v odzivu na očitke poudarja, da ga predvsem veseli, da volivci temu niso nasedli in da so se odločili za spremembe.

Na Gorenjskem bo sicer drugi krog volitev tudi v Škofji Loki, kjer je zmago za las zgrešil dosedanji župan Miha Ješe, v drugem krogu bo njegov nasprotnik kandidat SLS Metod Di Batista. Na Jesenicah pa se bosta čez slabih 14 dni pomerila sedanji župan Tomaž Tom Mencinger in Ahmed Pašić. Drugod so bile volitve končane že v prvem krogu, in kot kaže, bodo tudi gorenjske občine prihodnja štiri leta večinoma vodili dosedanji župani. Novega so dobili v Šenčurju, kjer aktualni župan ni kandidiral – zmagal je dosedanji podžupan Ciril Kozjek, v Kranjski Gori pa so volivke in volivci izbrali Janeza Hrovata. Novo ime je tudi Jurij Rebolj, ki je bil edini kandidat na Jezerskem.

V Kranju bo torej vroče vse do 19. oktobra, ko bo potekal drugi krog volitev. Kako ostra bosta kandidata in kakšne kampanje se bosta poslužila v finišu, pa bomo še videli.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste