Slovenija

Predsednik Pahor končal uradni obisk v Makedoniji

STA / A.M.
17. 7. 2013, 16.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Predsednik Borut Pahor je končal dvodnevni uradni obisk v Makedoniji. Ogledal si je hidroelektrarno Sv. Petka in se v Skopju ločeno sestal s predsednikom parlamenta Trajkom Veljanovskim in premierom Nikolo Gruevskim. Z makedonskim kolegom Gjorgeom Ivanovom sta se udeležil sprejema za člane slovensko-makedonskega poslovnega združenja.

Reuters

Na sprejemu je potekala tudi promocija Evropskega prvenstva v košarki, ki bo septembra v Sloveniji. Ob tej priložnosti je Pahor gostitelju izročil simbolični darili, košarkarski dres in žogo, so sporočili iz urada predsednika.

Ivanov je po poročanju makedonske tiskovne agencije Mia izrazil prepričanje, da bo Slovenija organizirala uspešno prvenstvo. Ocenil je še, da bi Makedonija že bila članica EU, če bi unija uporabljali športna pravila.

Predsednik Pahor je zadnji dan obiska obiskal hidroelektrarno Sv. Petka na reki Treski. Gradnjo 75 milijonov evrov vredne hidroelektrarne, ki predstavlja eno največjih investicij na področju energetike na Zahodnem Balkanu v zadnjih letih, je vodil slovenski Riko. Ta je pri izvajanju projekta povezal številne slovenske družbe in makedonske podizvajalce.

Pahor je pohvalil povezovanje slovenskih podjetij v grozdje, ki tako predstavljajo pomemben način za pridobivanje večjih poslov v tujini. Poudaril je, da obstaja še veliko neizkoriščenih poslovnih priložnosti in da je projekt izgradnje te hidroelektrarne primer dobre prakse sodelovanja podjetij dveh prijateljskih držav, v tem primeru Slovenije in Makedonije.

S predsednikom sobranja Veljanovskim sta govorila predvsem o vlogi parlamentov pri prilagajanju zakonodaje na poti v evroatlantske povezave.

Makedonski sogovornik mu je predstavil notranjepolitične razmere v državi in delo sobranja ter težave, s katerimi se soočajo. Izrazil je tudi željo, da bi Makedonija nadaljevala z integracijo v evroatlantske povezave, ob tem pa izrazil obžalovanje, da odprta vprašanja s sosedo Grčijo ne rešujejo, ampak problem ostaja na isti točki. Dodal je, da je sicer politično stanje v Makedoniji stabilno, vendar je nujno, da se nadaljuje z začetimi reformami.

Pahorju je izročil tudi vabilo za predsednika državnega zbora Janka Vebra za obisk v Makedoniji, z željo, da bi nadaljevali intenzivno sodelovanje med političnimi strukturami obeh držav.

V pogovoru s predsednikom vlade Gruevskim sta se dotaknila aktualnih vprašanj, povezanih z EU in njenim prihodnjim razvojem. Izmenjala sta poglede na razmere na Zahodnem Balkanu ter poudarila pomen regionalnega sodelovanja, pri čemer sta se strinjala o pomembnosti vrha procesa Brdo prihodnji teden v Sloveniji. Govorila sta tudi o povečanju gospodarskega sodelovanja med državama.

Predsednik republike je položil tudi venec k spomeniku padlim junakom za Makedonijo, so še sporočili iz Pahorjevega urada.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov