Slovenija

Banke bo sanirala 'slovenska trojka'

STA / S.R.
17. 7. 2013, 15.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Premierka Alenka Bratušek, finančni minister Uroš Čufer in novi guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec so trdno zavezani, da bodo sanirali slovenski bančni sistem.

Mediaspeed
Alenka Bratušek, Uroš Čufer in novi guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec so trdno zavezani, da bodo sanirali slovenski bančni sistem.

"Vsi trije, naša trojka, smo prepričani in odločeni, da bomo svoje težave lahko rešili sami, brez druge in naslednje trojke," je ob nastopu guvernerjevega mandata dejala premierka.

Banka Slovenije ima po njenih besedah svoje pristojnosti in avtonomijo, a ima tudi zelo pomembno vlogo pri regulaciji in nadzoru bank. "Ker je to v tem trenutku največja in najtežja naloga, je zelo pomembno sodelovanje," je dejala Bratuškova po današnjem sprejemu Jazbeca, ki je nastopil šestletni mandat na čelu osrednje slovenske finančne institucije.

Jazbec je povzel, da so se dogovorili, da bodo povečali tok informacij in koordinacijo na ravni Banke Slovenije, vlade in predvsem ministrstva za finance. "Skušali bomo prepričati tako nezaupljivo slovensko, še bolj pa evropsko javnost, da v resnici vemo, kaj se dogaja v slovenskem gospodarstvu, predvsem pa v slovenskem bančnem in finančnem sistemu," je poudaril.

Čufer je izrazil veselje, da bo lahko del "svojih težav delil" z novim guvernerjem, s katerim se, kot je dejal, že dolgo poznata. Ob tem je zagotovil, da bodo prvi testni prenos slabih terjatev iz NLB na Družbo za upravljanje terjatev bank opravili čim prej ter spomnil, da se morajo z Evropsko komisijo uskladiti glede cene.

Glede skrbnih pregledov in stresnih testov bank je dejal, da si, tudi na sugestijo komisije, niso postavili končnih rokov, saj gre za obsežne zadeve. "Čas je pomemben, tudi če kakšen teden pozneje, samo da bo to enkratno. In da ne bomo vaje v januarju, februarju ponavljali," je ponovila Bratuškova.

Mesto guvernerja Banke Slovenije je danes kot četrti guverner v državi prevzel Boštjan Jazbec. Na tem mestu je nasledil Marka Kranjca, ki mu vodilno mesto v slovenski centralni banki pušča v nezavidljivih gospodarskih razmerah in pred ključnimi trenutki sanacije bančnega sistema. Po torkovem sprejemu pri predsedniku države Borutu Pahorju sta ga danes, kot omenjeno, sprejela še Bratušek in Čufer.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov