Svet

Punčka, ki je hotela postati deček

Gorazd Suhadolnik
17. 7. 2013, 15.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Družina je sprejela odločitev hčerke, da bo živela kot deček. Osebe z motnjo spolne identitete čutijo željo, da bi pripadali drugemu spolu. Strokovnjaki pravijo, da jim je treba to omogočiti, četudi gre za majhne otroke.

Arhiv
Šestletna Kathryn se že od rane mladosti počuti kot fant.

Vztrajanje pri tem, da je fant, se je pri Kathryn začelo, ko je bila stara dve leti, in vsako leto je postajalo izrazitejše. Ko je bila stara štiri leta, so se starši začeli zavedati, da gre za nekaj resnejšega od tega, da je Kathryn le bolj fantovska deklica. Obiskali so psihologa, ki je ugotovil, da ima punčka spolno disforijo, motnjo spolne identitete. Priporočil jim je, naj ji pustijo, da živi kot deček. Mama Jean in oče Stephen sta Kathryn dopustila, da je postala Tyler, in ugotovila, da se je njuna hči razcvetela v srečnega, razigranega dečka.

Arhiv
Kot punčka se je s starši nenehno prepirala zaradi oblačil in pričeske.

»Želim le, da je moj otrok srečen.«

»Če si bo Tyler zaželel spet postati Kathryn, ne bo nič narobe,« pravi mati Jean. »Zdaj je srečen kot fantek. Želim s le, da je moj otrok srečen.«

Tylerjevi osemletni sestri se zdi vse zelo preprosto: »Saj je le fantovski um v dekliškem telesu,« je razložila sošolcem zadevo s svojim bratom.

Ideja o transseksualnem otroku je sporna. Nekaterim se zdi tako zgodnja odločitev, ki bo vplivala na vse otrokovo nadaljnje življenje, norost, vendar strokovnjaki trdijo, da se spolna identiteta oblikuje v zgodnjem otroštvu. V tem obdobju začnejo otroci dajati že veliko prednost nekaterim stvarem pred drugimi – pri deklicah so to po navadi punčke, ličila in drugi predmeti v domeni odraslih žensk, pri fantih pa kamioni, motorji ali Superman.

Arhiv
Tylerju so dovolili, da se tudi v šolo vpiše kot fant.

Kathryn je staršem pri dveh letih povedala, da je fant, in od tedaj so imeli nenehne boje glede oblačil, pričeske in besede 'ona'.

Prepričanje, da je treba otrokom dopustiti, da preidejo iz enega spola v drugega, se v zadnjih desetih letih uresničuje predvsem v ZDA, trdi Jack Drescher, newyorški psihiater, vodilni strokovnjak s področja spolne usmeritve.

Kathryn je staršem pri dveh letih povedala, da je fant, in od tedaj so imeli nenehne boje glede oblačil, pričeske in besede 'ona'.

Toda dopustiti otroku, da s spremembo pojavnosti živi kot pripadnik enega spola, biološko pa pripada drugemu, je ena stvar, pomembnejša vprašanja pa se pojavijo, ko začne dozorevati. Ko bo Tyler začel kazati prve znake pubertete, se bodo morali starši odločiti, ali mu bosta začela dajati hormonske zaviralce, ki bodo preprečili razvoj ženskih spolnih organov. Tylerjeva mati pravi, da se bodo s tem ukvarjali, ko bo prišel čas za to.

Tylerju so tudi dovolili, da se v šolo vpiše kot fant. »Prepričana sem, da ne gre le za fazo,« pravi Jean, »kdorkoli ga sreča, pravi: 'Da, to je fant!'« Jean pravi, de se mora nenehno spopadati s predsodki in kritiko drugih, vendar drži s svojim otrokom – in s transseksualci na splošno.

Psihiatri trdijo, da je spolna disforija veliko več kot le poženščeni fantje in fantovska dekleta. Ljudje s to motnjo doživljajo »vztrajno in intenzivno stisko zaradi svojega biološkega spola, hkrati pa čutijo željo, da bi pripadali drugemu spolu«. Primeri, kot je Tylerjev, so vedno pogostejši.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov