Svet

Njegovo življenje je bilo lepo

K.Š.
17. 7. 2013, 15.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Se še spomnite filmske uspešnice La vita e' bella (Življenje je lepo), v kateri smo občudovali vrhunskega italijanskega igralca Roberta Benignija?

YouTube
Eden od najbolj znanih kadrov iz filma Življenje je lepo

V 73-letu starosti nas je zapustil Vincenzo Cerami, italijanski pisatelj, novinar, dramaturg in scenarist, ki je skupaj z Benignijem ustvaril eno največjih filmskih mojstrovin vseh časov.

Cerami je literaturo, poezijo in filmsko umetnost spoznal in vzljubil prek svojega srednješolskega učitelja, legendarnega Pier Paola Pasolinija. Prav slednji je Ceramiju pomagal pri umetniškem opusu in mu stal ob strani ob izdaji njegove prve knjige Un borghese piccolo, piccolo, ki je izšla leta 1976 in pod režisersko taktirko Maria Monicellija postala velika filmska uspešnica.

Cerami se je vedno gibal v filmskih krogih in tako postal prijatelj velikih imen, kot so Federico Fellini, Massimo Troisi, Toto' in Alberto Sordi. V zadnjih letih pa je prijateljeval z Robertom Benignijem, s katerim sta soustvarila filmsko mojstrovino La vita e' bella (Življenje je lepo). Z Benignijem, ki ga je Cerami označil za 'najlepše bitje, ki sem jih kadar koli srečal', sta soustvarila tudi scenarije za filme Il piccolo diavolo (Mali Hudič), Il mostro (Pošast) in Pinocchio (Ostržek). 

"Roberto je najlepše bitje na svetu!"

YouTube
Vincenzo Cerami
Film

Roberto Benigni si nikoli ni mislil, da bo napisal ali režiral film o fašistični Italiji, vse dotlej, dokler si ni poskušal zamisliti najbolj ekstremne situacije, v katero bi lahko postavil svoj komični drugi jaz. Ni si mogel zamisliti bolj črnega časa v naši skupni zgodovini od holokavsta. Začel je delati s ko-scenaristom Vincenzom Ceramijem na seriji skečev, v katerih se znajde njegov junak v strašnem svetu koncentracijskega taborišča. Tedaj pa je prebral nekaj, kar mu je seglo do srca. Šlo je za sestavek o revolucionarju Trockiju. Ko je Trocki ujet v bunkerju čakal, da ga Stalinovi plačani morilci ubijejo, je v tem svojem najbolj črnem trenutku zapisal, da še vedno verjame, da življenje JE lepo. Ko je Benigni premišljeval o tej nenavadni izjavi Trockega v trenutku, ko je ta zrl smrti v oči, se je odločil, da bo naredil film o moči ljubezni, radosti in smeha, da ostanejo na skrivnosten način živi v najbolj strašnih okoliščinah, v katerih se znajde človek. Prav v tem času je Benigni raziskoval zgodovino italijanske deportacije tisočih Židov v obdobju fašizma. Tako se je rodila zgodba o Guidovem nenavadnem poslanstvu ljubezni v koncentracijskem taborišču.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov