Kultura

Ministrica Bizjak Mlakarjeva: Notranjih rezerv v kulturi ni več

M.J.
10. 8. 2015, 12.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Razrez proračunskih izdatkov za pripravo predlogov proračunov za 2016 in 2017, ki ga je konec julija sprejela vlada, ne bo omogočil izvedbo kulturnega programa, ocenjuje ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar. Upa, da bosta finančni minister in premier v nadaljevanju bolj prisluhnila potrebam resorja, saj, kot pravi, notranjih rezerv ni več.

sta

Glede na sprejeti razrez proračunskih odhodkov za prihodnji dve leti bo ministrstvo za kulturo prihodnje leto razpolagalo z nekaj več kot 140 milijoni evrov, v letu 2017 pa z nekaj manj kot 138 milijoni evrov. V primerjavi z letošnjim rebalansom proračuna, ki se je ustavil pri 157,2 milijona evrov, torej z 17 oziroma 19 milijoni evrov manj.

Ker gre za začetni razrez, ministrica upa, da bosta minister Dušan Mramor in premier Miro Cerar uvidela nujnost razširitve proračuna za kulturo. Po njenem mnenju si s krčenjem sredstev za kulturo "država reže vejo, na kateri sedi". Prepričana je namreč, da resor prav zaradi enormnega krčenja sredstev integralnega proračuna doslej ni mogel še bolj razviti svojih potencialov v obliki delovnih mest in prispevka k gospodarski rasti, kot to velja v drugih državah.

"Učili bi se lahko od držav, kot so Češka, Avstrija, Italija, Francija, Velika Britanija, Hrvaška, ki znaten del svojega razvoja dosegajo prav s pomočjo kulture in kulturnega turizma, v Sloveniji pa se krči sredstva za to področje, brezsramno na očeh vseh propada dragocena kulturna dediščina ali pa ostaja neizkoriščena," ocenjuje ministrica.

Kot je povedala za STA, predlagani razrez v navedenih letih ne bi omogočil izvedbo kulturnega programa javnih zavodov, nevladnih organizacij in samozaposlenih v kulturi v sedanjem obsegu. Zmanjkalo bi za radie in televizije s programi posebnega pomena, za delo Javne agencije za knjigo in Slovenskega filmskega centra.

Zmanjkalo bi za izplačilo plač in za že dosežena napredovanja ter za druge zakonske obveznosti, kulturna dediščina bi propadala, problem bi bila izvedba Borštnikovega srečanja, financiranja knjižnic, muzejev in drugih občinskih javnih zavodov, obnovitev SNG Drama Ljubljana bi se spet zamaknila v prihodnost.

Za Frankfurtski knjižni sejem se Slovenija ne bi mogla ustrezno pripraviti, odprlo bi se vprašanje financiranja rezidenc, štipendij, prispevkov za samozaposlene. Tudi minimalnih potrebnih razvojnih načrtov ministrstvo ne bi moglo izvesti, da bi preprečili propad najbolj ogrožene kulturne dediščine, rešili najnujnejše probleme kulturne infrastrukture, zagnali filmsko industrijo, itd., je naštela Bizjak Mlakarjeva.

Kot je ponovila, si kultura zaradi neambiciozne kulturne politike prejšnje vlade ni zagotovila niti ene prednostne naložbe v okviru nove finančne perspektive za obdobje 2014-2020. Drugi resorji so ji do danes obljubili 32 milijonov evrov, ki jih nameravajo porabiti za projekte s področja e-arhiva, pospeševanje razvoja kulturnega in kreativnega sektorja, e-kulture, za področje jezikovne politike, dediščino, itd..

Zaradi izpada nepovratnega evropskega denarja je ministrstvo pripravilo tudi predlog zakona o zagotavljanju sredstev za nekatere nujne programe v kulturi, s katerim je za obdobje 2016-2020 predvidelo skoraj 168 milijonov dodatnih proračunskih sredstev.

Namenili bi jih med drugim obnovi najbolj ogroženih kulturnih spomenikov, ureditvi prostorskih pogojev nekaterih javnih zavodov in digitalizaciji. Čeprav sta finančni minister in premier "s temi potrebami kulture že lep čas seznanjena", pa zakon na uvrstitev na sejo vlade še čaka, je še poudarila ministrica.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste