Pobožna sraka

Nesojeni pater Ivan frančiškanom ukradel kitaro, zadnjo večerjo, bicikle in še kaj

S.R.
25. 7. 2023, 21.48
Posodobljeno: 14. 7. 2024, 08.01
Deli članek:

Tožilstvo v Zagrebu 30-letnika obtožuje, da je iz tamkajšnjega frančiškanskega samostana ukradel robo v višini 15.000 evrov. Sam to zanika, a so ga frančiškani posneli.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

1000 kun, tri kolesa, prenosni računalnik, zvočnik, fender kitara, srajca znamke Gant, še nekaj drugih kosov oblačil ter umetniška dela nekaterih priznanih slikarjev, vključno s slikama Zadnja večerja in Devica z otrokom hrvaškega slikarja Đura Sedra, grafikama Mladena Veže, slikama Josipa Botterija Dinija ter grafikama Eda Murtića. Seznam dragocenosti je dolg, kot je dolg študij 30-letnega nesojenega patra Ivana, študenta Katoliške teološke fakultete v Zagrebu, ki naj bi vse to ukradel iz zagrebškega samostana hercegovskih frančiškanov. Kot poroča hrvaški portal Danica.hr, je bila v teh dneh zoper Ivana vložena obtožnica, v kateri mu očitajo, da je med lanskim junijem in oktobrom iz frančiškanskega samostana ukradel predmete v skupni vrednosti približno 15.000 evrov.

Trdi, da ni kradel, a posnetki pričajo nasprotno

Ivan, ki so ga kraje obtožili štirje patri v samostanu, vse skupaj zanika. Med preiskavo se je branil, da je v samostanu bival kot pater, a da je svoje poslanstvo opustil pred duhovniškim posvečenjem. Grafike da mu je ob odhodu podaril pokojni pater Viktor Nuić. Nesojeni pater je policistom sicer priznal, da je imel ključ samostana in da se je tja nekajkrat odpravil, da je vzel svoje stvari in hrano. Nikakor pa ni ničesar ukradel, še najmanj pa kolesa, belo tehniko in oblačila. Patri, ki trdijo, da je bila roba ukradena, so na drugi strani razkrili, da so v samostanu namestili nadzorno kamero, ta je tatinskega Ivana posnela s prsti v marmeladi. Posnela ga je na dveh plenilskih pohodih na začetku lanskega oktobra, s posnetkov pa je glede na obtožnico razvidno, da je preiskoval hodnike in jemal neznane predmete, še poroča portal.

Policija med hišno preiskavo njegovega stanovanja večine ukradene robe sicer ni našla, so mu pa odvzeli ključ samostana in nekaj kosov ukradenih oblačil. V samostanu so zoper Ivana hkrati vložili premoženjskopravni zahtevek v višini 100.000 kun oziroma dobrih 13.000 evrov. Tožilstvo zanj zahteva enoletno pogojno kazen, sodišču pa hkrati predlaga, naj v celoti ugodi odškodninskemu zahtevku frančiškanov.

Ni begosumen

Ivan se sicer ponaša tudi z državljanstvom Bosne in Hercegovine, a so tožilci ocenili, da ni begosumen, saj niso zahtevali preiskovalnega pripora. Po njihovi presoji so njegove vezi s Hrvaško dovolj čvrste, da se ne bo odločil za pot čez bosansko mejo. Stanovanje, v katerem živi, ima namreč v najemu že dlje časa, do zaključka študija na zagrebški teološki fakulteti ga čakata le še dva izpita, hkrati ima v Zagrebu punco.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov