Kritično

FOTO: Velenjski nakupovalni center zalilo, Paka se je umirila

S.R./STA
25. 7. 2023, 20.13
Posodobljeno: 25. 7. 2023, 20.17
Deli članek:

Reka paka je grozila, da bo prestopila bregove, kar se na srečo ni zgodilo, a je stanje v Velenju kljub temu kritično.

Mestna občina Velenje
Poplavljeno krožišče.

V Velenju je med današnjim neurjem padla ogromna količina padavin. Kot so pojasnili na Mestni občini Velenje, je poplavilo številne objekte, sprožilo pa se je več zemeljskih plazov. Na teren so se odpravile vse intervencijske enote. Nivo reke Pake, ki je grozila, da bo prestopila bregove, se je sicer popoldne začel počasi umirjati. Vseeno je stanje v Velenju "kar kritično. Mislili smo, da bo reka Paka prestopila bregove, ampak na srečo se to ni zgodilo in se je ustavila tik pod vrhom. Nivo reke Pake zdaj počasi upada in ne ogroža nikogar več, imamo pa težavo z večjo količino vode v več objektih. Zalilo je približno 30 objektov, najhuje je v nakupovalnem centru v centru Velenja, v katerem je ogromna količina vode," je za STA povedal poveljnik prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Velenje Sebastjan Koper.

V okolici mestne občine Velenje, je dodal Koper, se je sprožilo tudi več zemeljskih plazov. Najhuje je v zaselku Kavče, kjer plaz delno ogroža stanovanjsko hišo. Na terenu je približno sto gasilcev. Natančnega podatka o številu intervencij Koper še nima, bilo pa jih je med 50 do 60.

"Stanje na terenu obvladujemo, posanirali smo tudi manjše objekte. Največjo težavo nam predstavlja nakupovalni center v Velenju, iz katerega smo ravnokar začeli prečrpavati vodo," je še poudaril Koper.

Naraščanje vodotokov

Zaradi posledic neurja je po popolnoma zaprta cesta Velenje - Arja vas pri kamnolomu, obvoz poteka preko Celja in Dobrne, poroča prometno-informacijski center. Prav tako je zaradi nanosa vode in kamenja popolnoma zaprta cesta Dolič - Vitanje.

Medtem ko reka Paka v Velenju po podatkih gasilcev ne ogroža več nikogar, pa je v Šoštanju prišlo do manjšega razlivanja, je za STA potrdila dežurna hidrologinja Maja Koprivšek na Agenciji RS za okolje (Arso). Zaradi velike predhodne vodnatosti so najmočneje narasli in se pričeli razlivati vodotoki na Koroškem. Čez dan so se poleg Gradaščice, ki je hitro narasla v zgornjem toku, pričele razlivati še druge reke v severni in severovzhodni Sloveniji, med njimi Nevljica, Hudinja, Dravinja, Ledava, Pesnica, Ložnica, Meža in Oplotnica, je še dodala.

Arso sicer opozarja, da bo popoldan in v noči na sredo ob intenzivnih in dolgotrajnejših nevihtah z nalivi v večjem delu države verjetno razlivanje hudourniških vodotokov in manjših rek. Pri tem bo poplavljala tudi padavinska in zaledna voda, opozarjajo. Zaradi velike predhodne vodnatosti bodo najmočneje narasli hudourniški vodotoki in manjše reke v severni, severovzhodni in tudi osrednji Sloveniji. Na teh območjih so možne hudourniške poplave, še opozarja Arso.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov