Nedovoljene migracije

Migranti prihajajo peš, z avtobusi, vlaki in celo s taksiji

Sijan Pretnar
25. 7. 2023, 19.30
Deli članek:

Čeprav so pred vstopom Hrvaške v schengensko območje številni upali, da se bo val nezakonitih prehodov meje zmanjšal, se to ni zgodilo. Po številu nezakonitih prehodov območje koprske policijske uprave ni več na prvem mestu, izrinila ga je novomeška uprava.

Sašo Švigelj/M24.si
Tujcev, ki nezakonito pridejo v državo oziroma na območje Evropske unije, slovenska država ne kaznuje.

Podatki o nedovoljenih migracijah na območju celotne države so precej skrb vzbujajoči. Policisti so obravnavali več kot 20 tisoč nedovoljenih vstopov, lani v enakem obdobju nekaj več kot 7100. Največ nedovoljenih prehodov meje so obravnavali na novomeški in koprski policijski upravi, a če so lani na območju koprske uprave obravnavali več kot polovico vseh nezakonitih prehodov, se je letos naval obrnil proti Dolenjski. Na območju novomeške uprave so obravnavali skoraj tri četrtine vseh nedovoljenih vstopov, na območju koprske uprave pa približno petino vseh. Manjše število migrantov so prestregli tudi na območju novogoriške uprave, letos 188, lani 107.

Številke celo rastejo

Na koprski policijski upravi so pojasnili, da so v prvi polovici tega leta našteli 3990 nezakonitih vstopov na notranji meji, v enakem obdobju lani pa 3058 nezakonitih migrantov. »Letos beležimo za 30,5 odstotka več nezakonitih vstopov,« je odgovorila Anita Leskovec, predstavnica za odnose z javnostmi na PU Koper.

Danijel Cek
Pogost pojav na železniški postaji v Ilirski Bistrici.

Prihajajo tudi s taksiji

Največ nezakonitih vstopov so zabeležili na območju Rakitovca, kjer nezakoniti migranti v državo pridejo peš, ter na območjih nekdanjih mejnih prehodov Jelšane, Starod in Dragonja, ko se v državo pripeljejo z avtobusi in taksiji. Na območju nekdanjega železniškega mejnega prehoda v Ilirski Bistrici pa ustavijo tiste, ki s Hrvaškega pripotujejo z vlaki.

»Ravno tako beležimo pritisk nezakonitih migrantov iz notranjosti,« pojasnjuje Anita Leskovec. Gre predvsem za nezakonite migrante, ki so ob prijetju izrazili namero za vložitev prošnje za mednarodno zaščito in so jih policisti po nezakonitem vstopu v državo odpeljali v ljubljanski azilni dom. Nato ga samovoljno zapustijo in se z vlaki, avtobusi ali taksiji odpeljejo proti Italiji. Da bi takšna potovanja preprečili, so vsak dan na terenu mešane patrulje slovenskih in italijanskih policistov. Sicer pa iz notranjosti prihajajo tudi tisti migranti, ki proti Italiji prek Slovenije potujejo iz Madžarske.

Po vstopu Hrvaške v schengensko območje se je povečalo število odkritih primerov v cestnem in železniškem potniškem prometu, potrjujejo na koprski upravi. Iz hrvaške smeri se je povečalo število migrantov, ki potujejo tako z avtobusi na rednih linijah kot tudi na avtobusih konkretnega prevoznika.

Še vedno največ državljanov Afganistana

Med nezakonitimi migranti še vedno prevladujejo državljani Afganistana, ki jih je več kot polovica, veliko je državljanov Konga, Burundija, Pakistana in Kube. Večina tujcev, kar 98 odstotkov, je ob prijetju napovedala prošnjo za mednarodno zaščito, zato so jih odpeljali v ljubljanski azilni dom. Na koprski policijski upravi poudarjajo, da vprašanje nezakonitih migracij in z njimi povezanih pojavov, kot je tihotapljenje migrantov, ostaja eden najbolj perečih varnostnih izzivov. Za celovit pristop pri upravljanju migracij in boj proti tihotapljenju migrantov je nujno okrepljeno sodelovanje vseh držav na Balkanski poti, prav tako pomembna sta dostojanstveno in trajnostno vračanje ter reintegracija migrantov, še poudarjajo.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov