Črna kronika

Pokosil jo je s šestimi streli

robert.marin@svet24.si
15. 1. 2015, 18.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Franc Novak, obtožen pomoči pri umoru Marjete Bervar, krivde po obtožbi ne priznava, tako da bo svojo nedolžnost dokazoval na glavni obravnavi, ki se bo začela v začetku februarja. Novak je po prepričanju tožilstva neprištevnemu morilcu Janezu Žnidarju prodal pištolo in ga podučil, kako naj z njo rokuje. Grozi mu najmanj 15 let zapora.

arhiv Svet24

Spomnimo. Krvavi incident se je zgodil 23. maja lani v preddverju nekdanje zgradbe tovarne Induplati v Zgornjih Jaršah pri Domžalah, za posledicami strelnih ran pa je v mlaki lastne krvi obležala 37-letna Marjeta Bervar iz Šmarce. Morilec je mater treh otrok, starih 8, 12 in 14 let, presenetil pred pragom družinskega podjetja Elform, ki se ukvarja s prodajo igrač, nato pa pobegnil neznano kam ...

Aktivnosti za isleditev storilca so policisti kajpak začeli takoj po prijavi. V bližnji in širši okolici kraja zločina je več deset pripadnikov posebne policijske enote pregledovalo gozdove, zapuščene objekte ter druge težko dostopne kraje. Teren so pregledovali tudi s pomočjo helikopterja in storilca končno prijeli po štirih dneh iskanja v okolici Domžal. Izkazalo se je, da je moril 39-letni Bohinjec Janez Žnidar, ki pa zaporniškega življenja, kot kaže, ne bo izkusil, saj je stroka ocenila, da je umor svoje neuslišane ljubezni zagrešil neprišteven zaradi hudih duševnih težav.

Facebook

Psihiater Vanja F. Rejec je v izvedenskem mnenju med drugim zapisal, da ima Žnidar preganjalno in nanašalno blodnjavost shizofrenskega tipa z motnjami volje, ki je bila usmerjena zgolj v en, bolezensko pogojeni cilj, tako da v kritičnem času ni imel v oblasti svojega ravnanja, prav tako se ni zavedal posledic svojega ravnanja. Bolezen se mu je začela razvijati že v pozni adolescenci, z leti je napredovala, a mu jo je zaradi umika od družbe uspelo delno prikrivati. Odkar je Žnidar pred leti zapustil domačijo na Bohinjskem, je živel v avtu in po gozdovih, v glavnem na relaciji Ljubljana–Kranj. Pripor prestaja v enoti za forenzično psihiatrijo oddelka za psihiatrijo UKC Maribor, na včerajšnji narok pa sploh ni bil povabljen. Tožilstvo zanj predlaga izrek obveznega psihiatričnega zdravljenja in varstva v ustreznem zdravstvenem zavodu, kar lahko traja največ pet let, v izjemnih primerih pa se lahko tudi podaljša. Odločitev sodišča bo Žnidar slišal 2. februarja, za soobtoženca pa se bo takrat začelo sojenje.

arhiv Svet24

KMA, Facebook, arhiv Svet24

Za tragedijo kriva neuslišana ljubezen

Ko je bil Janez Žnidar še na begu, je za oddajo Danes na Planet TV spregovorila njegova mama in pojasnila, da je za tragedijo bržkone kriva sinova neuslišana ljubezen do Marjete Bervar, s katero sta se razšla pred kakimi dvajsetimi leti. »Verjetno je imel to vseskozi v sebi in se je vleklo. Od takrat ni imel nobenega dekleta, pa tudi nobenega prijatelja več. Bil je samotar,« je med drugim dejala s solznimi očmi in dodala, da v zadnjih letih sploh nista imela stikov.

Kriminalistična preiskava primera je namreč razkrila, da si je z umorom Bervarjeve še nekdo umazal roke, in sicer 56-letni klatež Franc Novak. Ta je po navedbah tožilstva vedel, da ima Žnidar za bregom umor Bervarjeve, a mu je kljub temu za 15.000 evrov prodal pištolo znamke Beretta, kalibra 9 milimetrov, s sedmimi pripadajočimi naboji in ga celo podučil, kako naj z njo rokuje. V obtožnici beremo, da je Novak ob predaji pištole Žnidarju dejal, da mora v žrtev izstreliti vsaj štiri naboje, da bo zagotovo mrtva, glede samomora pa mu je svetoval, da si pištolo uperi v sence, kar pa Žnidar po umoru Bervarjeve ni storil.

Tožilci Novaka preganjajo zaradi pomoči pri umoru in nedovoljenega prometa z orožjem, grozi pa mu najmanj 15 let zapora. Po naših informacijah je 65-letnik v preiskavi priznal, da je Žnidarju prodal pištolo, ob tem pa zanikal, da bi vedel, kakšni so bili njegovi nameni. Včeraj pa je Novak pred sodnikom Martinom Jančarjem očitke po obtožbi v celoti zavrnil. Pred ljubljanskim okrožnim sodiščem je bil namreč zanj izpeljan predobravnavni narok, ki daje obdolženim možnost, da se s tožilstvom v zameno za priznanje krivde pogodijo za nekoliko milejšo kazen, kot bi jih doletela v primeru, da bi jim očitke dokazali na glavni obravnavi. Tožilka Maša Podlipnik mu je ponujala 15 let pod ključem, vendar je možakar zgolj odkimal z glavo ...

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov