Svet

Ime mi je Charlie

Simon Rosc
15. 1. 2015, 18.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Napadeni satirični tednik Charlie Hebdo je včeraj ponovno izšel. Zaradi objave karikature preroka Mohameda na naslovnici pa je v ospredje stopilo nasprotje med svobodo izražanja in spoštovanjem verskih svetinj.

Reuters

Na prodajnih policah se je včeraj znašla nova številka francoskega satiričnega tednika Charlie Hebdo, na naslovnici katere je karikatura jokajočega muslimanskega preroka Mohameda z napisom »Je suis Charlie« v rokah, nad njim pa piše »vse je oproščeno«. Gre za prvo izdajo časnika po krvavem terorističnem napadu na njegovo uredništvo pred tednom dni.

Iz Francije so poročali o izjemnem zanimanju med kupci, ki so na nekaterih prodajnih mestih do 8. ure pokupili že celotne zaloge tokratne izdaje. Ena od prodajalk v Parizu je dejala, da je še pred odprtjem na nakup čakalo od 60 do 70 ljudi, 450 izvodov pa je razprodala v pičlih 15 minutah. Še več, številni naj bi si izvod časnika rezervirali že vnaprej.

Reuters

Prva številka časopisa Charlie Hebdo po brutalnem napadu islamskih skrajnežev pretekli teden, v katerem je bilo ubitih 12 ljudi, enajst pa je bilo ranjenih, je izšla v nakladi treh milijonov izvodov, medtem ko je običajna naklada tednika 60.000 izvodov. Na voljo je v šestih jezikih, vključno z angleščino, arabščino in turščino, od tega v nekaterih samo na spletu. Turška izdaja je denimo na štirih straneh izšla kot priloga levosredinsko usmerjenega opozicijskega dnevnika Cumhuriyet, kar je urednik tednika Charlie Hebdo Gerard Biard označil kot najpomembnejšo od vseh tujih izdaj. Karikatura na naslovnici je edina, na kateri se v tokratni izdaji pojavi Mohamed. Je pa tednik poln karikatur islamskih skrajnežev.

Urednik Biard je izdajo nove številke pospremil z besedami: »Veseli smo, da nam je uspelo in da smo to sploh lahko storili. Bilo je težko. Naslovnico je bilo težko spraviti skupaj, ker je morala odražati nekaj novega, morala je povedati nekaj v zvezi z dogodkom, s katerim smo se morali soočiti.«

Reuters

Včerajšnjo izdajo tednika je njegova ekipa pripravila v uredništvu levo usmerjenega francoskega dnevnika Liberation. Naslovnico so vnaprej objavili številni mediji tako v Franciji kot v tujini, med drugim Washington Post, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Corriere della Sera in Guardian.

Odločitev Charlie Hebdoja, da objavi še eno karikaturo Mohameda, je že sprožila kritike v islamskem svetu in celo grožnje na islamističnih spletnih straneh. Verske oblasti v Egiptu so na primer načrtovano objavo nove karikature preroka Mohameda že dan pred objavo označile za provokacijo. »Gre za neupravičeno provokacijo 1,5 milijarde muslimanov,« so zapisale in napovedale, da bo nova izdaja tednika sprožila nov val sovraštva v Franciji in na Zahodu. Muslimanska skupnost v Franciji je pred izidom pozvala muslimane k mirnosti in spoštovanju svobode izražanja. Naslovnico pa je obsodil tudi Iran. »To je provokativna poteza in žaljiva za muslimane,« je opozorila tiskovna predstavnica iranskega zunanjega ministrstva in dodala, da gre za novo zlorabo svobode tiska, ki ni sprejemljiva za muslimane. »Spoštovanje verskih svetinj je svetovno priznano načelo, ki bi ga morali spoštovati tudi evropski državniki,« je zaključila. Kritični pa so bili tudi v Svetovni uniji muslimanskih ulem. O tem, kako na naslovnico gledajo islamski verniki pri nas, smo povprašali Nevzeta Porića, tajnika islamske skupnosti pri nas, ki pa je zapisal, da nimajo komentarja.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov