Črna kronika

Goljufal s prodajo avtomobilov, Boruta zaprli za dobrih 15 let!

T.R.
9. 12. 2014, 18.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

V aferi Moto Černe je bil propadli trgovec z avtomobili Borut Černe obsojen na 14 let in sedem mesecev zapora. Ker naj bi mu pri nečednosti, pri pranju denarja, pomagala nekdanja partnerica Gabi Čimžar, ji je sodišče izreklo dve leti in dva meseca zapora.

Arhiv Žurnal24.si

Višji sodniki bodo danes vzeli v precep sodbo okrožnih kolegov iz ljubljanskega okrožnega sodišča, ki so lani obsodili propadlega trgovca z avtomobili Boruta Černeta, sicer direktorja podjetja Avto moto Černe, na dolgih 14 let in sedem mesecev zapora, njegovo nekdanjo zunajzakonsko partnerico Gabi Čimžar pa na enotno kazen dveh let in dva meseca zapora.

Obramba se je zoper tako sodbo pritožila. Kot nam je pojasnil Černetov odvetnik Tomaž Lepša, se je pritožil zaradi postopkovnih napak in nepopolne ugotovitve dejanskega stanja. V pritožbi zahteva, da se sodba spremeni tako, da se njegovega klienta oprosti oziroma zadeva vrne v vnovično sojenje.

Černe se je znašel na zatožni klopi zaradi mešetarjenj z avtomobili, predvsem visokega cenovnega razreda. Po obtožbi je zagrešil nadaljevano kaznivo dejanje poslovne goljufije, dve nadaljevani kaznivi dejanji goljufije, kaznivo dejanje zatajitve finančne obveznosti v višini dobrih treh milijonov evrov, ponareditve poslovnih listin in pranja denarja

Za en sklop poslovnih goljufij je bil Černe že obsojen na sedem let in osem mesecev. Med opisi očitka zasledimo, da je z lizinškimi hišami sklepal pogodbe o finančnem lizingu za nakup vozil, potem pa »pozabil« odplačati obroke. Nekatere avtomobile je celo prodal naprej. Na limanice so se ujeli tudi posamezniki. Z njimi je sklepal najemne pogodbe za najem vozil, od njih prejel varščino, ob tem pa obljubil, da jim jo bo vrnil po izteku pogodbe. Vendar so sodbo višji sodniki razveljavili in vrnili v vnovično sojenje. Okrožna sodnica je tako poleg omenjene zadeve obravnavala še ostale obsežne.

Černe je priznal dolgove, krivdo pa zvalil na svoje dolžnike in davčno upravo, ker mu ni vrnila preveč plačanega davka. A sodišče mu na ponovljenem sojenju ni verjelo in mu je za grehe izreklo enotno kazen 14 let in sedem mesecev zapora ter mu naložilo 26.110 evrov denarne kazni ter vzelo 2,062.000 evrov umazanega denarja.
Zaradi pomoči pri pranju denarja se je v postopku s Černetom znašla Gabi Čimžar, ker naj bi omogočila, da je obtoženi prek njenega transakcijskega računa pridobil okoli 3,5 milijona evrov.

Arhiv Svet24

Denar naj bi oba izmenično dvigovala, ona pa je v spornem času prejemala nadomestilo za porodniški dopust v višini 800 evrov. Tako kot Černe je bila tudi Čimžarjeva spoznana za krivo, sodišče ji je lani izreklo leto in pol zaporne kazni zaradi pomoči pri pranju denarja. Ker ji je bila zaradi starih grehov na prvem sojenju izrečena pogojna kazen deset mesecev zapora, jo je sodišče preklicalo in ji določilo enotno kazen dve leti in dva meseca zapora. Poleg zaporne kazni ji je naložilo še plačilo dobrih 11 tisoč evrov denarne kazni.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste