Slovenija

Dvig trošarin

Luka Tetičkovič
9. 12. 2014, 16.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Cena sodčka surove nafte Brent je pri 66 ameriških dolarjih na najnižji točki v zadnjih petih letih, a slovenski potrošniki tega ne občutimo v takšni meri kot ameriški, ki uživajo padec cen goriva, primerljiv s padcem cen nafte. Poiskali smo odgovor na vprašanje, čemu in kako se določajo maloprodajne cene goriva.

Arhiv Svet24

Maloprodajno ceno naftnih derivatov v Sloveniji vsakih 14 dni regulira vlada z uredbo o oblikovanju cen naftnih derivatov. Pri prilagoditvi upoštevajo cene naftnih derivatov na mediteranskem trgu in vrednost tečaja ameriškega dolarja na dan, ko se določi cena, pojasnjuje Stanka Ritonja s pristojnega ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo. Pri maloprodaji se osnovni ceni naftnega derivata prištejejo še taksa za ogljikov dioksid, dodatek k ceni goriv za povečanje energetske učinkovitosti, prispevek za zagotavljanje podpore proizvodnji elektrike ter sama trošarina in DDV.

V tabeli smo nekatere od manjših dajatev zanemarili in se osredotočili na gibanje cen 95-oktanskega motornega goriva. Razvidno je, da je vlada izkoristila padec cen naftnih derivatov za dvig trošarine. Z včerajšnjo uredbo je višina trošarine prvič po petih letih presegla ceno goriva brez dajatev, podobno kot leta 2009, ko je vlada padec cen goriva prav tako izkoristila za dvig trošarine. Gibanje cen prav tako kaže, da vlada z nižanjem trošarine sicer stabilizira ceno goriva, ko se to na mednarodnih trgih draži, a hkrati je jasen tudi očiten trend dvigovanja trošarine, ko cena goriva pada.

Ob tej priložnosti smo večje trgovce z energenti povprašali, kje kupujejo naftne derivate, namenjene za slovenski trg. »Petrol nabavlja tekoča goriva iz EU-rafinerij na Mediteranu in v severozahodni Evropi, nekaj količin srednjih destilatov, izključno tistih, ki dosegajo EU-standarde, pa tudi iz črnomorskega bazena,« nam je pojasnil Aleksander Salkič iz skupine Petrol.

»Gorivo, ki ga ponujamo na naših bencinskih servisih, uvažamo delno iz lastne rafinerije Schwechat, pa tudi iz mediteranskih rafinerij,« sporoča Maša Mišanović iz družbe OMW.

Petrol je ob tem sporočil tudi, kakšne so marže trgovcev, kot jih vlada določi za obdobje enega leta. »Za bencin znašajo 0,08701 EUR/l, za dizel 0,08158 EUR/l in za kurilno olje 0,05370 EUR/l,« pove Salkič, ki opozarja tudi na to, da v družbi Petrol zaznavajo padec kupne moči potrošnikov: »V Petrolu v zadnjem času opažamo, da nekateri kupci v maloprodaji naše bencinske servise obiščejo večkrat in natočijo gorivo za manjšo vsoto denarja.«

/NAVEDEK: 

/POUDAREK: Vlada dvigne trošarino vselej, ko se derivati pocenijo.

Svet24

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov