Črna kronika

Zaradi napada bo leta sedel v zaporu

T. Jakše Gazvoda
6. 11. 2014, 20.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Majski krvavi obračun na novomeški avtobusni postaji je dobil delni sodni epilog. Glavni napadalec, 19-letni Jaka Prešeren, ki je z nožem zabodel Blaža Trščinarja, lažje pa poškodoval Klemna Simončiča, je bil namreč obsojen na enotno kazen: šest let in deset mesecev zapora, kar je le en mesec manj, kot je predlagalo tožilstvo.

T. Jakše Gazvoda

Drugemu napadalcu, 21-letnemu Davorinu Brulcu, ki je imel pri napadu občutno manjšo vlogo, bodo kazen izrekli 20. novembra, saj je na nadaljevanju predobravnavnega naroka krivdo presenetljivo priznal. Prvič je namreč ni, je pa zanj tožilka Renata Brodarič Trentelj s preklicem pogojnih kazni predlagala enotno kazen štiri leta in deset mesecev zapora.

Odvetnik Luka Jukič je opozoril, da je obdolženi Jaka Prešeren otroštvo preživljal z nasilnim očetom alkoholikom, kar je močno vplivalo na njegovo osebnost, saj je bil kot otrok neprestano priča nasilju. Hkrati je opozoril na stopnjo alkohola v krvi obdolženega, ki bi bila lahko tolikšna, da Prešeren morda niti ni v celoti razumel pomena svojega ravnanja, pri čemer je treba upoštevati njegovo toleranco na dražljaje. Že izvedenka je ugotovila, da ima Prešeren nizek prag tolerance na frustracije in na proženje agresivnosti. A je hkrati zaključila, da je bil zmožen razumeti pomen svojih dejanj in imeti v oblasti svoja ravnanja, tako da se je zavedal, da so vbodne rane nevarne za življenje.

Tako Prešeren kot Brulc sta bila tistega popoldneva pijana: pri Prešernu naj bi bila koncentracija alkohola v krvi v času obračuna na avtobusni postaji v razponu od 1,45 do 2,2 g/kg, pri Brulcu pa od 2,13 do 3,1 g/kg.

In obtožba? Prešerna bremeni kaznivo dejanje povzročitve hude telesne poškodbe, ko je 9. maja Jasmina Krdžalića v lokalu Dioniz v Novem mestu tako močno s pestjo udaril po obrazu, da mu je zbil tudi dva zoba, glavnina obtožnice pa se nanaša na dejanje, ki se je zgodilo 16. maja na novomeški glavni avtobusni postaji. Brulc je najprej ob prisotnosti Klemna Jurkoviča in še enega Roma začel groziti Blažu Trščinarju s solzivcem. Potem je Jurkoviča poslal v bližnji lokal po Jako Prešerna, ki je z njim prišel do Trščinarja ter slednjemu grozil z nožem. Ta se je ustrašil in začel bežati, a sta ga Brulc in neznani Rom ulovila. Brulc ga je poskušal poškropiti s solzivcem, a je Blažu razpršilo uspelo zbiti iz rok. Potem je Brulc Trščinarja objel od zadaj, Jaka pa ga je z nožem na preklop, ki je imel 10-centimetrsko rezilo, zabodel v predel srca. Poškodbe so bile zelo hude in Blaž bi brez takojšnje zdravniške pomoči umrl.

Napad na Blaža je opazil Klemen Simončič, ki je poskušal pomagati prijatelju, zato je posegel vmes, a se je Jaka z nožem spravil še nadenj. Dvakrat je zamahnil proti njemu in mu povzročil dve plitvejši vbodni rani na prsnem košu in trebušni steni. Poškodbe so bile označene kot lažje.   

Za Prešerna in Brulca je obremenilna tudi njuna kriminalna preteklost, saj ne gre za dva nedolžna mladeniča. Prešernu je bil pred dvema letoma zaradi ropa, velike tatvine, nasilništva in grožnje izrečen vzgojni ukrep oddaje v prevzgojni dom, ki je bil le tri mesece pred obračunom na avtobusni postaji spremenjen v nadzorstvo organa socialnega varstva, Brulc pa je bil od aprila do decembra lani kar štirikrat pravnomočno kaznovan za premoženjske delikte. Tudi zato preklic pogojnih kazni.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov