Nasveti

Najslastnejše marmelade

Lara Jelen
8. 7. 2016, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Želeli smo vam ponuditi najboljše recepte za izdelavo marmelad, zato smo se obrnili na slovenske ekološke kmetije. Na vsaki so nam povedali en recept iz sestavin, ki so aktualne prav zdaj!

Valerija Verhovnik, kmetija NašRaj: žele iz bezgovih cvetov

Potrebujemo:

  • liter bezgovih cvetov

  • liter vode

  • 800 g sladkorja

  • sok ene limone

  • agaragar

    Bezgove cvetove prelijemo z vodo, prevremo in pustimo stati 24 ur na hladnem. Nato vse skupaj precedimo skozi fino cedilo, da dobimo čisto tekočino, primešamo sok limone in sladkor ter zavremo. Kuhamo na manjšem ognju še 15 minut, nato pa dodamo po navodilih agaragar. Dobro premešamo ter še vroče nalijemo v sterilizirane in vroče kozarčke. Pri agaragarju se moramo striktno držati navodil za uporabo, v nasprotnem primeru nam tekočina ne bo želirala. Takšne želeje lahko pripravimo iz vseh užitnih cvetov – lipovih, vijolice, vrtnice, trobentice, regratovih. Uporabljamo jih enako kot marmelade, fini so kot sladilo za čaj, za slaščičarske kreme, lahko pa jih zmešamo samo z vodo in pijemo kot sok. Če želimo žele malo okrasiti, vanj, preden zapremo kozarček, dodamo nekaj bezgovih cvetkov.

    Milka Koren, ekološka kmetija Koren: Marmelada iz malin in kosmulj

    Potrebujemo:

    - 2,5 kg zrelih kosmulj
    - 0,5 kg malin
    - 1,5 kg sladkorja

    Kosmulje pretlačimo in jim odstranimo pečke, zmešamo s polovico sladkorja ter kuhamo. Po 10 minutah dodamo maline, in ko popokajo, primešamo preostanek sladkorja. Vse skupaj kuhamo do primerne gostote – ko se kaplja marmelade na krožniku ne razleze več. Vročo marmelado damo v ogrete kozarce in zapremo.

    Maja Kukovičič, ekološka kmetija Kukovičičev mlin: Domača jagodna marmelada brez sladkorja

    Potrebujemo:

    - 1 kg dobro zrelih jagod

    - 15 dag naribanih jabolk

    -  sok ene limone

    Jagode očistimo, naribamo jabolka in dodamo limonin sok. Kuhamo 1 uro. Proti koncu kuhanja iz posode odvzamemo 2 dl soka, da marmelada ne bo preveč tekoča. S paličnim mešalnikom zmeljemo vsebino in vroče nadevamo v manjše kozarce. Vroče kozarce pokrijemo s krpo, da se sami spasterizirajo. Marmelado je treba po tem, ko jo odpremo, porabiti v enem tednu. Dober tek!

    Zarja št. 27, 5. 7. 2016

Zanimivosti

tenis žoga1
V hladnih mesecih

Teniška žogica na vrtu lahko pozimi reši življenje živalim

otroci tekmujejo, medalja
Obšolske dejavnosti

Tekmovanje daje otroku priložnost za ocenjevanje svojih sposobnosti

zračenje
Zračenje prostorov

Ne tvegajte okužb in alergij zaradi slabega zraka

profimedia-0941886169
Fotografija dneva

Pande zasedle letališče v Hongkongu

rep49-2024_naslovka
Zanimivosti

Lovci na upokojence: politična ozadja upokojenskih strank Vlada Dimovskega, Karla Erjavca in Pavla Ruparja

Andrej Vodušek, Sanja Brezočnik, Nejc Tisu, Štefan Šarkezi, Rok Pintar, Filip Koza
Pomembne mejnik

Rekord za Radio 1 80's: Slovenci vse bolj obožujemo hite iz osemdesetih