Valerija Verhovnik, kmetija NašRaj: žele iz bezgovih cvetov
Potrebujemo:
-
liter bezgovih cvetov
-
liter vode
-
800 g sladkorja
-
sok ene limone
- agaragar
Bezgove cvetove prelijemo z vodo, prevremo in pustimo stati 24 ur na hladnem. Nato vse skupaj precedimo skozi fino cedilo, da dobimo čisto tekočino, primešamo sok limone in sladkor ter zavremo. Kuhamo na manjšem ognju še 15 minut, nato pa dodamo po navodilih agaragar. Dobro premešamo ter še vroče nalijemo v sterilizirane in vroče kozarčke. Pri agaragarju se moramo striktno držati navodil za uporabo, v nasprotnem primeru nam tekočina ne bo želirala. Takšne želeje lahko pripravimo iz vseh užitnih cvetov – lipovih, vijolice, vrtnice, trobentice, regratovih. Uporabljamo jih enako kot marmelade, fini so kot sladilo za čaj, za slaščičarske kreme, lahko pa jih zmešamo samo z vodo in pijemo kot sok. Če želimo žele malo okrasiti, vanj, preden zapremo kozarček, dodamo nekaj bezgovih cvetkov.
Milka Koren, ekološka kmetija Koren: Marmelada iz malin in kosmulj
Potrebujemo:
- 2,5 kg zrelih kosmulj
- 0,5 kg malin
- 1,5 kg sladkorjaKosmulje pretlačimo in jim odstranimo pečke, zmešamo s polovico sladkorja ter kuhamo. Po 10 minutah dodamo maline, in ko popokajo, primešamo preostanek sladkorja. Vse skupaj kuhamo do primerne gostote – ko se kaplja marmelade na krožniku ne razleze več. Vročo marmelado damo v ogrete kozarce in zapremo.
Maja Kukovičič, ekološka kmetija Kukovičičev mlin: Domača jagodna marmelada brez sladkorja
Potrebujemo:
- 1 kg dobro zrelih jagod
- 15 dag naribanih jabolk
- sok ene limone
Jagode očistimo, naribamo jabolka in dodamo limonin sok. Kuhamo 1 uro. Proti koncu kuhanja iz posode odvzamemo 2 dl soka, da marmelada ne bo preveč tekoča. S paličnim mešalnikom zmeljemo vsebino in vroče nadevamo v manjše kozarce. Vroče kozarce pokrijemo s krpo, da se sami spasterizirajo. Marmelado je treba po tem, ko jo odpremo, porabiti v enem tednu. Dober tek!
Zarja št. 27, 5. 7. 2016