“Film pripoveduje o ljubezni, o zakonskem življenju, o tem, kako spremeniš življenje,” pravi Ephronova o temah, ki so jo motivirale, da je posnela Julie & Julio. “Obsedena sem s hrano, a obstajalo je vsaj še osem razlogov, zakaj sem ga morala posneti, na primer, da moraš početi stvari, ki so ti pri srcu, in preko tega najti srečo.”
“Ti dve zgodbi povezuje strast,” pravi producent Laurence Mark. “Julie Powell in Julia Child odkrijeta strast – v obeh primerih strast do hrane – in ta strast jima pomaga, da se prebijeta skozi težavne ali negotove čase. Film pripoveduje tudi o zakonskem življenju: kako težko ga je ohranjati v ravnovesju. Julie in Julia nekako ugotovita, da sta ne glede na vzpone in padce nori na svoja moža in da sta njuna moža nora nanju.”
Film se je na edinstven način lotil priredbe in prepletanja dveh slavnih spominov: Julie & Julia Julie Powell ter Life in France Julie Child z Alexom Prud’hommom. My Life in France je zgodba o življenju Childove v povojnem Parizu, v katerem je živela kot žena ameriškega diplomata Paula Childa. Svoje navdušenje nad francosko kuhinjo ji je uspelo spremeniti v strastno misijo prenesti užitke te kuhinje tudi v ameriška gospodinjstva. Postala je prva Američanka, ki je študirala na slavni kuharski šoli Cordon Bleu. Francosko cuisine v Ameriki je popularizirala kot soavtorica knjige Mastering the Art of French Cooking, ki jo je napisala v angleškem jeziku. Knjiga je postala tako priljubljena, da je dobila svojo kuharsko oddajo, s pomočjo katere je zaslovela po vseh ZDA. Uspelo ji je še mnogo več, namreč Američane speljati stran od konzervirane, zmrznjene in predelane hrane k hrani, ki je sveža, okusna, predvsem pa narejena z neobrzdanim veseljem. Vse to je čudovita metafora tudi za to, kako živeti življenje.
Pol stoletja kasneje se leta 2002 Newyorčanka Julie Powell približuje tridesetemu letu. Kot pisateljica je nezadovoljna. Spopada se s službo, ki jo čustveno izčrpava. Dela za organizacijo, ki se posveča ponovni izgradnji Svetovnega trgovinskega centra po 9/11 in pomaga najti nov dom ljudem, ki so po terorističnem napadu ostali brez strehe nad glavo. Želi spremeniti svoje življenje, zato se odloči, da se bo “prekuhala” skozi mojstrovino Childove - 524 receptov v 365 dneh – in da bo o svojih podvigih poročala v blogu. Ob spodbudi moža Erica – ki zelo srečno požira sadove njenega dela – Julia začne podrobno razkrivati vzpone in padce svojega projekta, ki ji vzame ogromno časa.
Danes so blogi vsepovsod, leta 2002 pa je bila Powellova blogovski pionir. Mark pravi: “Mislim, da se na začetku svojega podviga Julie sploh ni zavedala, kako ambiciozen je bil. A ker je bilo dobro vidno, kako zelo uživa, in ker so bili rezultati slastni, se je vse nekako sešlo.”
Pisanje Powellove je postalo tako priljubljeno, da so ji tako kot Childovi kulinarične pustolovščine izdali v knjigi Julie & Julia: My Year of Cooking Dangerously leta 2005 Še preden je Powellova sklenila pogodbo, je padla v oči producentu Ericu Steelu. O njej je v a New York Timesu pisala celo Amanda Hesser, ki se je specializirala za pisanje člankov o hrani. “Julie je bila res ena prvih blogerk, ki se je prebila iz drobcene orbite, v kateri živijo nekateri od teh ljudi,” razlaga Steel. “Imela je pravo občinstvo. Ko sem jo našel jaz, je njen blog vsak dan bralo tisoče ljudi.”
Režija: Nora Ephron
Igrajo: Meryl Streep, Amy Adams, Stanley Tucci, Chris Messina, Linda Emond, Helen Carey, Mary Lynn Rajskub
Slovenska premiera: 15. oktober 2009