Film

Julie & Julia

Stop
16. 10. 2009, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Julie Powell (Amy Adams) se loti na prvi pogled norega načrta: v natanko letu dni bo skuhala vseh 524 receptov iz knjige Julie Child (Meryl Streep) Mastering the Art of French Cooking in o svoji izkušnji pisala blog.

Julie Powell (Amy Adams) se loti na prvi pogled norega načrta: v natanko letu dni bo skuhala vseh 524 receptov iz knjige Julie Child Mastering the Art of French Cooking in o svoji izkušnji pisala blog. Režiserka Nora Ephron mojstrsko poveže resnični zgodbi Julie Powell in kuharice Julie Child (Meryl Streep) v komedijo, ki dokazuje, da s pravo kombinacijo strasti, obsedenosti in masla lahko spremeniš svoje življenje in uresničiš sanje.

 

“Film pripoveduje o ljubezni, o zakonskem življenju, o tem, kako spremeniš življenje,” pravi Ephronova o temah, ki so jo motivirale, da je posnela Julie & Julio. “Obsedena sem s hrano, a obstajalo je vsaj še osem razlogov, zakaj sem ga morala posneti, na primer, da moraš početi stvari, ki so ti pri srcu, in preko tega najti srečo.”

“Ti dve zgodbi povezuje strast,” pravi producent Laurence Mark.  “Julie Powell in Julia Child odkrijeta strast – v obeh primerih strast do hrane – in ta strast jima pomaga, da se prebijeta skozi težavne ali negotove čase. Film pripoveduje tudi o zakonskem življenju: kako težko ga je ohranjati v ravnovesju. Julie in Julia nekako ugotovita, da sta ne glede na vzpone in padce nori na svoja moža in da sta njuna moža nora nanju.”

Film se je na edinstven način lotil priredbe in prepletanja dveh slavnih spominov: Julie & Julia Julie Powell ter Life in France Julie Child z Alexom Prud’hommom. My Life in France je zgodba o življenju  Childove v povojnem Parizu, v katerem je živela kot žena ameriškega diplomata Paula Childa. Svoje navdušenje nad francosko kuhinjo ji je uspelo spremeniti v strastno misijo prenesti užitke te kuhinje tudi v ameriška gospodinjstva. Postala je prva Američanka, ki je študirala na slavni kuharski šoli Cordon Bleu. Francosko cuisine v Ameriki  je popularizirala kot soavtorica knjige Mastering the Art of French Cooking, ki jo je napisala v angleškem jeziku. Knjiga je postala tako priljubljena, da je dobila svojo kuharsko oddajo, s pomočjo katere je zaslovela po vseh ZDA. Uspelo ji je še mnogo več, namreč Američane speljati stran od konzervirane, zmrznjene in predelane hrane k hrani, ki je sveža, okusna, predvsem pa narejena z neobrzdanim veseljem. Vse to je čudovita metafora tudi za to, kako živeti življenje.

Pol stoletja kasneje se leta 2002 Newyorčanka Julie Powell približuje tridesetemu letu. Kot pisateljica je nezadovoljna. Spopada se s službo, ki jo čustveno izčrpava. Dela za organizacijo, ki se posveča ponovni izgradnji Svetovnega trgovinskega centra po 9/11 in pomaga najti nov dom ljudem, ki so po terorističnem napadu ostali brez strehe nad glavo. Želi spremeniti svoje življenje, zato se odloči, da se bo “prekuhala” skozi mojstrovino Childove -  524 receptov v 365 dneh – in da bo o svojih podvigih poročala v blogu. Ob spodbudi moža Erica – ki zelo srečno požira sadove njenega dela – Julia začne podrobno razkrivati vzpone in padce svojega projekta, ki ji vzame ogromno časa.

Danes so blogi vsepovsod, leta 2002 pa je bila Powellova blogovski pionir. Mark pravi: “Mislim, da se na začetku svojega podviga Julie sploh ni zavedala, kako ambiciozen je bil. A ker je bilo dobro vidno, kako zelo uživa, in ker so bili rezultati slastni, se je vse nekako sešlo.”
Pisanje Powellove je postalo tako priljubljeno, da so ji tako kot Childovi kulinarične pustolovščine izdali v knjigi Julie & Julia: My Year of Cooking Dangerously leta 2005  Še preden je Powellova sklenila pogodbo, je padla v oči producentu Ericu Steelu. O njej je v a New York Timesu pisala celo Amanda Hesser, ki se je specializirala za pisanje člankov o hrani. “Julie je bila res ena prvih blogerk, ki se je prebila iz drobcene orbite, v kateri živijo nekateri od teh ljudi,” razlaga Steel. “Imela je pravo občinstvo. Ko sem jo našel jaz, je njen blog vsak dan bralo tisoče ljudi.”


Režija: Nora Ephron
Igrajo: Meryl Streep, Amy Adams, Stanley Tucci, Chris Messina, Linda Emond, Helen Carey, Mary Lynn Rajskub
Slovenska premiera: 15. oktober 2009

 

Estrada

Ansambel bratov Poljanšek z Rudijem Poljanškom v ozadju.
50. letnica

Koncert Veselo v Kamnik – na Veseljaku to nedeljo ob 20.00

svetlana-makarovic, presernova-nagrada
Po četrt stoletja

Foto: Svetlana Makarovič »končno« prejela Prešernovo nagrado

Posnetek zaslona 2024-12-02 124801
Kralj svoje kuhinje

Rok Stubičar prepričal Ajdo, da je pečenka iz potrebušine izvrstna jed

praznujteznami_FB_IGstory
"Hitri prsti"

Praznujte z Aktualom v Stožicah!

Zvezdana Mlakar
Tisti dnevi v mesecu

(Video) Zvezdano Mlakar je seksualna energija vlekla k soigralcu

Janezi, Tivoli
Novoletni festivalček smeha

Janezi se po dvakrat razprodanem Tivoliju odpravljajo na turnejo

Zanimivosti

spomin, pozabljivost, demenca
Hujšamo

Dieta z zimsko hrano, ki izboljša razpoloženje in zašili sive celice

parfum, darilo, prazniki, bozic, december, soliver
Zanimivosti

Izberite vonj, ki bo pisan na kožo

IMG_29BC6AFF4E04-1
Zanimivosti

Ko si invalid, se pri ljudeh zabriše realen pogled na tvoje delo

tenis žoga1
V hladnih mesecih

Teniška žogica na vrtu lahko pozimi reši življenje živalim

otroci tekmujejo, medalja
Obšolske dejavnosti

Tekmovanje daje otroku priložnost za ocenjevanje svojih sposobnosti

zračenje
Zračenje prostorov

Ne tvegajte okužb in alergij zaradi slabega zraka