Zgodbe

Zakonca iz Avstralije, zaljubljena v Izolo

Urška Krišelj-Grubar
30. 8. 2024, 04.00
Deli članek:

Šestletni Aleksander se je leta 1949 iz kraških Hrpelj z družino preselil v Avstralijo in tam so si ustvarili novo življenje. Bolj se nabirajo leta, raje je v Sloveniji. Kadar je v Avstraliji zima, sta z ženo Megan zadnjih 15 let v Izoli, kjer sta si uredila prikupno stanovanje s teraso na najvišji razgledni točki ob zvoniku. Tja zelo rada povabita prijatelje in jih gostita. To ima Aleksander v krvi, saj je bil njegov oče gostilničar, a je moral svojo dejavnostjo prekiniti.

Osebni arhiv
Na terasi zakoncev Zadnik v Izoli, od koder je čudovit razgled na vse konce.

Kako smo se srečali

Nad mano živita dva izjemno zanimiva človeka. Imata najvišjo teraso v Izoli, s katere se vidi na vse strani, je navdušeno pripovedovala prijateljica, ki sem jo po dolgem času srečala v Izoli. Kar potrkali sva na njuna vrata in se povabili, najprej na teraso, potem pa v dnevno sobo, kjer zakonski par Zadnik z navdušenjem gosti sorodnike, prijatelje in mimobežnike, kot sem bila sama. Visokorasli gospod Aleksander, šarmanten še pa še (rojen leta 1943, a leta dobro skriva), se je zdel pripravljen, da nama pove vse, kar naju bo zanimalo. Izjemen spomin ima. Spomni se ulice v Trstu, kjer so živeli nekaj mesecev pri teti  Mariji, tik preden so odpotovali na drug konec sveta v novo življenje. »Via Donatello numero otto,« je rekel, odšel po računalnik in s ponosom pokazal najprej kraško kamnito hišo v Hrpeljah, iz katere so se izselili, potem pa še ladjo, s katero so pluli na drug konec sveta.

Morali so oditi

Pisalo se je leto 1949, ko se je Aleksandrov oče, rekli so mu Pepi, odločil, da bo svojo družino, dva sinova in ženo, odpeljal iz Hrpelj v Avstralijo. V Hrpeljah so imeli zelo priljubljeno gostilno, kamor so zahajali tisti, ki so vedeli, kje se dobi dobra hrana in pije dobro vino. Takratna oblast po vojni je zaradi manjše tovarne, ki so jo gradili v bližini, želela, da bi Pepi iz svoje gostilne naredil menzo za delavce, vendar se uporni in ponosni Kraševec s tem ni strinjal. Ni želel spremeniti dejavnosti. S svoje kraške domačije se je z ženo Vero in sinovoma najprej preselil v Trst k sorodnici. Tri možnosti so bile, je pripovedoval gospod Zadnik v kraševskem narečju, kot se ga spominja iz leta 1949: Kanada, Argentina ali Avstralija. Pretehtala je Avstralija. A oče je vseskozi ostal zaveden Slovenec.

Osebni arhiv
Nekdanja družinska hiša Zadnikovih v Melbournu

Avstralija, obljubljena dežela

Z ladjo, imenovano Oxfordshire, so iz Neaplja do Pertha potovali 30 dni. Mama Vera, se spominja sin, ni želela na pot. Oče ji je dal za razmislek tri dni. Za Avstralijo so se odločili, ker se jim je po pripovedovanju tete iz Trsta  zdela obljubljena dežela, polna jezer, ki so tudi v Kanadi, vendar jim je bolj od kanadskega hladu dišalo milejše podnebje. Ko so prispeli, so bili razočarani, ker so bili nameščeni v nekem naselju za priseljence v puščavskem delu Avstralije. Aleksander je pokazal fotografije. Tam se je oče zaposlil v rudniku zlata. Življenje je teklo naprej. Pridne slovenske roke, uporni duh in prijeten karakter so bili tisto, kar je družino držalo na površju. Bratoma se je pridružil še en brat. Vsi trije so se šolali. Aleksander je postal strojni inženir in se zaposlil v britansko-avstralski korporaciji Rio Tinto, ki se ukvarja z rudarjenjem in pridobivanjem kovin, v njej je ostal do upokojitve in še potem, je rekel, jim ni dal miru. Lani sta z ženo Megan prodala čudovito družinsko hišo v Melbournu – pokazala sta mi fotografij in zajemala sem sapo. Kengurujčki so menda kar k oknu hodili. Narava je bila na dosegu roke. Aleksandru je uspelo, da je svojo družino zmogel lepo materialno preskrbeti, ampak Megan je povedala, da so imeli ves čas v mislih kakovost življenja, ki se meri po prostem času, ne samo po tem, da se veliko dela in služi. Aleksander je imel veliko poslovnih priložnosti, a mu je uspelo zadržati neko ravnotežje. »Nikoli nisem želel biti pomemben, želel sem biti svoboden.«

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana,  št. 35, 27. avgust 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

Estrada

monika avsenik pl
Pevka, učiteljica, fotografinja

Monika Avsenik spregovorila o bremenu, ki ga nosi njen priimek, in enem od bolj bolečih trenutkov v karieri

jodie foster
V eni sezoni

Seriji Shogun rekordnih 18 emmyjev

dominik bagola
Dominik Bagola - Balladero

Letos so ga presenetile lastovke, v spominu ima še kačo

andrej hofer
Konec poletja

Kaj znanega voditelja spravi v manjši obup

matjaž javšnik
Srce je dobro

Matjaž Javšnik se ne more zrediti

sveča, prometna nesreča
Smrt glasbenega pionirja

Poslovil se je legendarni slovenski glasbenik "Zoran, za prijatelje tudi Crni"

Zanimivosti

_Reporter.
Zanimivosti

Kandidatka z udbovskim dosjejem: zaradi sodelovanja s Službo državne varnosti lahko Marti Kos propade komisarska kandidatura

boj_1
Rimljani

Boj velikanov za oblast

kotna sedežna garnitura
Vsestransko uporabne

Poznate vse prednosti kotnih sedežnih garnitur?

renato-volker
Gejevski aktivist, komik, šank filozof

Hiral na mariborski onkologiji, dobil videnje in začel pisati

jedilno olje
Reckiliramo

Kaj storite z oljem, ki ostane po koncu priprave obroka?

cedevita-olimpija, basket-preparty
1. oktober

Vsi v Stožice na nepozaben spektakel!